Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Kadmiyumun Fide Aşamasındaki İki Makarnalık Buğday (Triticum durum) Genotipinin Büyüme ve Bazı Oksidatif Stres Parametrelerine Etkisi
2016
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadmiyuma duyarlı ve tolerant iki makarnalık buğday (Triticum durum L.) genotipinin fideleri 3 ila 4 yapraklı aşamada uygulmaya maruz bırakılmıştır. Duyarlı genotipte katalaz glutatyon s-transferaz (GST) ve guaiacol peroksidaz (GPX) enzim aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmıştır. Bununla birlikte, katalaz (CAT) ve askorbat peroksidaz (APX) aktivite seviyelerinde önemli bir değişiklik gözlenmemiştir. Ek olarak, kadmiyum kullanımı durumunda, GPX, GST, CAT ve ayrıca APX'in enzimatik aktivitesi, kontrol ile karşılaştırıldığında önemli bir değişiklik göstermemiştir. Hidrojen peroksit (H2O2) temizleyici enzimlerinin toplam aktivitelerinin tolerant genotipte zararlı bileşim (H2O2) miktarının kontrol edilmesine yardımcı olduğu ileri sürülmektedir. Kadmiyum stresi, her iki buğday genotipinde malondialdehit (MDA) 'nın belirgin bir şekilde artmasına yol açmış; buna karşın membran hasarı ve lipit peroksidasyonu hassas genotip açısından daha şiddetli bulunmuştur. H2O2 temizleyici enzimlerinin artması ve GST aktivitesindeki düşüş, hassas genotipteki MDA miktarında daha fazla artışa yol açmıştır. H2O2 temizleyici enzimlerin ve toksik bileşiklerin detoksifikasyonunda önemli bir rolü olan GST enziminin aktivitesinin,  tuz stresine karşı daha fazla dayanıklılık sağladığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.689
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi