Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 57
 İndirme 11
DIŞ TİCARETİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: GÜNEY KORE VE TÜRKİYE ÖRNEĞİYLE BİR EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ
2021
Dergi:  
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, 1987-2018 dönemi için Güney Kore ve Türkiye’nin ülkesel verilerine dayanarak dış ticaret ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Güney Kore ve Türkiye’nin birlikte araştırılmasının tercih edilme nedeni, her iki ülkenin de eş zamanlı olarak benzer dış ticaret politikalarını uygulamış olmalarıdır. Buna göre Güney Kore ve Türkiye’nin birlikte araştırılmasının, dış ticaretin ekonomik büyüme üzerine etkisi konusunda önemli bulgular sunacağı beklenmektedir. Bunun için çalışmada ekonomik büyüme, ihracat ve ithalat arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla, ARDL sınır testi yaklaşımıyla eşbütünleşme analizi ve Granger nedensellik testlerine başvurulmuştur. ARDL sınır testi yaklaşımıyla eşbütünleşme analizi sonuçları, Türkiye ve Güney Kore için incelenen dönem itibarıyla, ihracat ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişkinin varlığına işaret etmekte ve ihracat artışının ekonomik büyümeye katkı sağladığını göstermektedir. Tespit edilen ilişkilerin yönünü belirlemek için gerçekleştirilen Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ise Türkiye’de, ithalat ve ihracat arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi söz konusudur ve GSYİH’dan ihracata doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Güney Kore’de ise ihracattan ithalata ve ihracattan GSYİH’ya doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi söz konusu iken ithalat ile GSYİH arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Bu bağlamda Güney Kore ve Türkiye’de serbest dış ticaret politika uygulamalarının ekonomik büyümeyi artıracağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Dental Trade on Economic Growth: An Analysis of Counter-Strike with the Example of South Korea and Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

This study examines the relationship between foreign trade and economic growth on the basis of the national data of South Korea and Turkey for the period 1987-2018. The reason for the preference of the South Korea and Turkey’s joint research is that both countries have implemented similar foreign trade policies at the same time. According to this, the joint investigation of South Korea and Turkey is expected to provide significant findings on the impact of foreign trade on economic growth. For this purpose, in the study, in order to reveal the relationship between economic growth, exports and imports, the ARDL border test approach was applied to matching analysis and Granger causality tests. The results of the analysis of the matching with the ARDL border test approach, from the period examined for Turkey and South Korea, indicate the existence of a long-term relationship between exports and economic growth and indicate that the increase in exports has contributed to economic growth. According to the results of the Granger causality test conducted to determine the direction of the identified relationships, in Turkey, it is a bilateral causality relationship between import and export and a one-way causality relationship from GDP to export has been identified. In South Korea, there is a one-way causal relationship between imports and exports to GDP, while there is a two-way causal relationship between imports and GDP. In this context, free trade policies in South Korea and Turkey are expected to increase economic growth.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Foreign Trade On Economics Growth: The Cointegration Analysis In The Case Of South Korea and Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

This study examines the relationship between foreign trade and economic growth in South Korea and Turkey on the basis of national data for the 1987-2018 period. Preferred to be investigated along with South Korea and Turkey is because both countries have implemented similar foreign trade policies simultaneously. According to this, investigation along the South Korea and Turkey together are expected to provide important evidence about the impact of foreign trade on economic growth. In order to reveal the relationships between economic growth, exports and imports, co-integration analysis with the ARDL bound test approach and Granger causality tests were used. The results of cointegration analysis with the ARDL bound test approach, in the said period, indicate between economic growth and exports the presence of a significant relationship in terms of statiscal in long term in Turkey and South Korea and the export increase suggests that contribute to economic growth. According to the results of Granger causality test performed to determine the direction of the detected relationships,in Turkey there is a bidirectional causality between exports and import and, a unidirectional causality relationship from GDP to exports has been identified. In South Korea, there is a one-way causality relationship from exports to imports and from exports to GDP, a bidirectional causality relationship has been detected between imports and GDP. In this context, the free trade policies is expected to improve economic growth in South Korea and Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 997
Atıf : 9.160
2023 Impact/Etki : 0.354
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi