Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Dental Ağrı Geçmişi Olan Hastaların Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Bilgi ve Davranışlarının Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de akılcı olmayan ilaç kullanımı (AOİK) yaygın bir sorun haline gelmiştir. Antibiyotikler, analjezikler ve diğer bazı ilaçların reçete edilebildiği diş hekimliğinde de AOİK kapsamında sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; dental ağrı nedeniyle diş hekimine başvuran hastaların ilaç kullanımı ile ilgili tutumlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, ağız ve diş sağlığı merkezi (ADSM) ve diş hekimliği fakültesi (DHF) olmak üzere iki farklı merkezin kliniklerinde yapıldı. Çalışmada katılımcılara ilaç kullanımı, ilaç temin etme ve muhafazası ile ilgili 19 soruluk anket uygulandı. ADSM ve DHF’ deki katılımcıların ankete verdiği cevaplar karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırmaya 90 ADSM’den, 75’i DHF’den olmak üzere 165 katılımcı dâhil edildi. Katılımcıların 106’sı kadın, 59’u erkekti. Katılımcıların büyük çoğunluğu (% 57.6) gelir düzeyinin 2000-5000 TL olduğunu bildirdi ve % 38.8’i yükseköğretim mezunuydu. Katılımcıların hastaneye başvuru öncesinde en çok ağrı kesici kullandığı, % 60 oranında katılımcının son 1 yılda dental ağrı sebebiyle ilaç kullandığı öğrenildi. Katılımcılardan % 60.6’sı doktora danışmadan ilaç kullanmadığını belirtirken, diş ağrısına sistemik bulguların da eşlik ettiği durumlarda bu oranın % 80’e ulaştığı belirlendi. Katılımcıların büyük çoğunluğunun antibiyotik direnci ve ağrı kesicilerin yan etkileri hakkında bilgi sahibi olduğu saptandı (sırasıyla % 80, % 77). Bireylerin % 48.8’i ilacını tekrar kullanırken son kullanma tarihinin dolmamış olmasına dikkat ettiğini belirtti. Sonuç: Ayrı sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar arasında ilaç kullanımı arasında farklar bulunmakla birlikte bu çalışmada hastaların akılcı ilaç kullanımı hakkında tutumları olumlu görülmüştür. AOİK kapsamında yürütülen çalışmaların bu tutumda rol oynadığı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of the information and behavior of patients with a history of dental pain towards the reasonable use of drugs
2021
Yazar:  
Özet:

Goal: In Turkey, as in the world, unreasonable drug use has become a widespread problem. Antibiotics, analgesics and some other medications can be prescribed in dental medicine also have problems within the framework of AOIC. The aim of this study is to evaluate the attitudes of patients seeking to the dentist due to dental pain regarding the use of the drug. Tools and Methods: This study was conducted in two different clinics, the Oral and Dental Health Center (ADSM) and the Faculty of Dental Medicine (DHF). In the study, the participants were asked 19 questions about the use, supply and preservation of drugs. The respondents of the ADSM and DHF survey were compared. Results: The study included 165 participants, including 90 ADSM, 75 from DHF. 106 were women and 59 were men. The vast majority of participants (57.6) that the income level was 2000-5000 TL and 38.8% were high school graduates. It was that the participants used the most pain remedies before they entered the hospital, with 60% of the participants taking the drug due to dental pain in the last 1 year. 60.6 percent of participants said they did not take any medication without consultation with a doctor, while 80 percent said that in cases with systematic symptoms of tooth pain, this rate reached 80 percent. The vast majority of participants were aware of the side effects of antibiotic resistance and pain relievers (80% and 77% respectively). 48 per cent of individuals. He said he noticed that the termination date was not completed when he repeated the drug. Results: There are differences between the use of the drug among patients who apply to separate health institutions, but the patient’s attitude towards the reasonable use of the drug has been positive in this study. It is believed that the work done in the AOIK framework plays a role in this attitude.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 255
2023 Impact/Etki : 0.03
Selcuk Dental Journal