Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 186
 İndirme 39
 Sesli Dinleme 1
Pandemi Döneminde Bireylerin Uzaktan (Evden) Çalışma Modeli Algısını Belirlenmeye Yönelik Fenomenolojik Bir Araştırma; Kamu Üniversitesi Örneği
2020
Dergi:  
Journal of Current Researches on Business and Economics
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada pandemi döneminde işletmelerin sosyal izolasyonu sağlamak adına tercih ettikleri uzaktan (evden) çalışma modeline ilişkin çalışanların algılarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yorumlayıcı fenomenoloji (olgu bilim) araştırma deseni kullanılmıştır. Uzaktan (evden) çalışma, işyerinden çalışma ile kıyaslandığında teknik altyapı (teknik donanım ve teknik bilgi yetkinliği), zaman yönetimi, mekan, iş dışı roller ile etkileşim açısından farklılık göstermektedir. Araştırma, Mart-Nisan 2020 tarih aralığında uzaktan (evden) çalışma modeli ile evden çalışmakta olan akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya kamu üniversitesinde çalışan 20 akademisyen katılmıştır. Araştırma sonucunda evden çalışma modelinde teknik altyapı sorununa yönelik katılımcıların algısının olumsuz olduğu yani evden çalışma için gerekli donanıma sahip olmadıklarını üniversiteden bu konuda araçsal destek sağlanmadığını belirtilmiştir. Evden çalışabilmek için gerekli teknik bilgiye sahip olmadığını düşünenlerin oranı ise %30 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda evden çalışma modelinde zaman yönetimine yönelik katılımcıların algısının olumlu olduğu, evden çalışma döneminde zaman yönetiminin daha verimli olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. İşyerindeki çalışma ortamı ile kıyaslandığında evdeki çalışma mekanını (ışık, ses yalıtımı, havalandırma sistemi vb. kriterler açısından) daha verimli bulanların oranı %70 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda evden çalışma modelinde rol çatışmasına yönelik katılımcıların algısının genel olarak olumlu olduğu, araştırmaya katılanların %60’ı evden çalışmanın ailevi rollerine olumlu katkısı olduğunu belirten ifadelerinin olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda evden çalışmanın araştırmaya katılan akademisyenler tarafından genel olarak olumlu algılandığı görülmektedir. Yapılan işin doğasının uzaktan (evden) çalışmaya elverişli olmasının ve uzaktan (evden) çalışmanın mekandan zamandan bağımsız çalışmanın akademisyenliğin doğasında olmasının bu sonuçta etkili olduğu söylenebilir. Bu çalışma, farklı sektörlerde gerçekleştirilerek evden çalışma olgusuna yönelik algıyı ölçmek isteyen çalışmalara ön bilgi sunmaktadır. Aynı zamanda bu çalışmanın, sosyal bilimlerde sıklıkla kullanılmayan fenemolojik araştırma desenini içermesi nedeniyle alana özgün bir katkı sağlaması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A phenomenological study aimed at determining the perception of the remote (home) study model of individuals during the pandemic period; Public University example
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to determine the perceptions of employees about the remote (home) work model they prefer in order to ensure social isolation of during the pandemic period. To this goal, one of the qualitative research methods, the interpretative phenomenology (event science) research scheme has been used. Remote (home) work, compared to work from the workplace, differs in terms of technical infrastructure (technical equipment and technical knowledge competence), time management, space, non-work roles and interaction. The research was carried out with the participation of academics working from home with the remote (home) work model in the March-April 2020 period. The research was attended by 20 academics working at the public university. The study found that the participants’ perception of the technical infrastructure problem in the work model from home is negative, meaning that they don’t have the necessary equipment to work from home from the university has not provided vehicle support in this regard. The percentage of those who think they don’t have the necessary technical knowledge to work from home is 30%. The study found that the participants’ perception of time management in the work model from home was positive, and they thought time management was more efficient during the work period from home. Compared to the work environment at work, the work space at home (light, sound insulation, ventilation system, etc. In terms of criteria) the ratio of more efficient findings is determined to be 70%. The study found that the participants’ perception of the role conflict in the work model from home was generally positive, and that 60% of the participants said that work from home was a positive contribution to the family roles. The research finds that work from home is generally positively perceived by academics who participate in the research. It can be said that the nature of the work done is suitable for work from a distance (of home) and that the work from a distance (of home) is effective in the nature of academicity. This study provides preliminary information on the studies that want to measure the perception of the work facts from home to perform in different sectors. It is also expected that this study will make an original contribution to the field because it contains a phenemological research pattern that is not frequently used in social sciences.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal of Current Researches on Business and Economics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 119
Atıf : 71
2023 Impact/Etki : 0.065
Journal of Current Researches on Business and Economics