Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 2
AVRUPA BİRLİĞİ ADALET DİVANI’NIN AVRUPA BİRLİĞİ VATANDAŞLIĞI İLE İLGİLİ SON YAKLAŞIMLARI
2013
Dergi:  
Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Avrupa Birliği vatandaşlığı, Avrupa Birliği’nin yapısal sorunsalıyla doğru orantılı bir nosyondur. Avrupa Birliği vatandaşlığı kavramıyla ifade edilmek istenen, klasik anlamda kullanılan ve devletle iç içe olan vatandaşlık mı yoksa daha modern bir yaklaşımla sadece üst bir kimliği ifade eden bir nosyon mudur? Geçmişinden bugüne, Avrupa Birliği hukukunun gelişmesinde çok büyük rol oynamış olan Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) bu konuda da sessiz kalmamış, 2001 yılından bugüne sürekli Avrupa Birliği vatandaşlığına daha ağır bir hukuki anlam yüklemeye çalışmıştır. 2010 yılından itibaren ise verdiği son kararlarda, konuyla ilgili, yeni bir ilke türetmiştir: “zorunluluk ilkesi”. Bu ilkenin uygulandığı durumlarda vatandaşlık üst kimlikten çıkıp sanki klasik anlamdaki ve devlette kullanılan vatandaşlığa geçiş yapmaktadır. Daha genel bir bakışta akıllara Avrupa Birliği’nin de yapısal olarak bir farklılaşmaya gidip gitmediği sorusu gelmektedir. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Vatandaşlığı, ABAD kararları, Zambrano Davası, Dereci Davası, Ymerga Davası.

Anahtar Kelimeler:

0
2013
Yazar:  
Özet:

European Union citizenship is a notion that is positively correlated with the structural problematic of the Union. Is it a citizenship that is interlinked with the state, like in the classical approach or a notion that is expressing just a supraidentity in a modern approach? The European Union Court of Justice, that has played a big role in the development of the European Union Law from the past till today, did not stay quiet on this issue. It has continuously tried to put a significant legal meaning to European Union citizenship since 2001. It has formed a new principle about this issue on its verdicts since 2010: “Necessity principle” In the instances that this principle is applied; citizenship is taken out of the supra-identity concept to citizenship that is used in the state like in the classical approach. In a general overview the following question arises; Is the European Union also going through a structural differentiation?  Yrd.Doç.Dr., Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü, AB Hukuku ABD, e-posta: gerç[email protected]

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 568
Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi