Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
İmmünsüprese Hastalarda İnvaziv Fungal Enfeksiyon Gelişimindeki Risk Faktörlerinin Retrospektif Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: İmmünosüpresif hastalarda invazif fungal enfeksiyon (İFE) görülme sıklığı giderek artmaktadır. Çalışmamızın amacı hematolojik maligniteli ve non-hematolojik immünsüpresif hasta gruplarında saptanan İFE tiplerini ve dağılımını karşılaştırmak; İFE gelişiminde olası risk faktörlerini saptamak; mortaliteyi değerlendirmek; altta yatan hastalıkları karşılaştırmaktır. Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya, hastanemizde 01 Ocak 2012 ve 1 Nisan 2014 tarihleri arasında İFE tanısı almış, 84 erişkin hasta dahil edildi. Bulgular: Olguların dağılımı; kanıtlanmış İFE (58/84, %69), olası İFE (12/84, %14,2), mümkün İFE (14/84, %16,6) olarak tespit edildi. Kanıtlanmış İFE olgularının %91,3’ü (53/58) invazif kandidiyazis (İK), %5,1’i (3/58) ise invaziv pulmoner aspergillozis (İPA), nazofaringeal invazif fungal tutulum (1/58, %1,7) ve kolonda invazif fungal tutulum (1/58, %1,7) idi. Olası ve mümkün İFE hastalarının hepsi (26/26, %100) İPA olarak saptandı. Bilinen İFE risk faktörleri olan immünsüpresif tedavi kullanımı, renal replasman tedavisi ihtiyacı, mekanik ventilasyon ihtiyacı, santral venöz kateter mevcudiyeti, üriner kateter mevcudiyeti, GİS kateter mevcudiyeti, mukozit/diyare/ileus öyküsü, malnutrisyon, kan ürünü transfüzyonu, bakteriyel enfeksiyon, antibakteriyel tedavi, hastane ve yoğun bakım yatış süreleri, nötropeni süresi tüm hastalarda irdelendi. Hematolojik malignite ve non-hematolojik immünosüpresif gruplar arasında, immünosüpresif tedavi kullanımı ve nötropeni süresi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bunun dışındaki parametreler için iki grup arasında anlamlı fark bulunamadı (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız genel olarak literatürle uyumlu olmakla birlikte; İK hasta grubunda görülen mortalitenin, İPA hasta grubuna benzerlikte yüksek saptanması dikkat çekicidir. Yine İFE epidemiyolojisi açısından bölgesel ve hastaya yönelik farklılıkların olabileceği bu çalışmada gösterilmiştir. Giderek sıklığı artan İFE’lerin, risk faktörlerinin iyi bilinmesi, yeni gelişen tanı yöntemlerinin kullanılması ve multidisipliner yaklaşılması ile değerlendirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective assessment of risk factors in the development of invasive fungal infection in immunosuppressed patients
2022
Yazar:  
Özet:

The incidence of invasive fungal infection (IFE) in immunosuppressive patients is increasing. The aim of our study is to compare the types and distribution of IFE identified in hematological malignant and non-hematological immunosuppressive patients; to identify possible risk factors in the development of IFE; to evaluate mortality; to compare the underlying diseases. Methods: This retrospective study included 84 adult patients diagnosed with IFE in our hospital between January 1, 2012 and April 1, 2014. Results: Distribution of cases; proven IFE (58/84, 69%) and possible IFE (12/84, 14,2%), possible IFE (14/84, 16,6%) were identified. 91.3 percent of proven IFE cases (53/58) were invasive candidiasis (IC), 5.1 percent (3/58) were invasive pulmonary aspergillosis (IPA), nasopharyngeal invasive fungal adhesion (1/58, 1.7 percent) and colon invasive fungal adhesion (1/58, 1.7 percent). All possible and possible IFE patients (26/26, 100%) were identified as IPA. The use of immunosuppressive therapy, the need for renal replacement therapy, the need for mechanical ventilation, the presence of central venous catheter, the presence of urine catheter, the presence of GIS catheter, the history of the mucosite/diarrhea/ileus, malnutrition, blood product transfusion, bacterial infection, antibacterial treatment, hospital and intensive care hospitalization periods, the period of neutropene in all patients. Between hematological malignity and non-hematological immunosuppressive groups, the use of immunosuppressive therapy and the period of neutropene was statistically meaningful. There was no significant difference between the two groups for other parameters (p<0,05). The result: Although our study is generally consistent with literature; it is remarkable that the mortality in the group of HIV patients is high in similarity to the group of IPA patients. This study has shown that there may be differences between regional and patient epidemic. The increasing frequency of IFEs must be assessed by the well-knowledge of risk factors, the use of new developing diagnostic methods and multidisciplinary approach.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 233
Journal of Academic Research in Medicine