Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Farklı Azot Dozlarının Bazı Şeker Darısı [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenb.] Genotiplerinin Yem Bitkisi Verimi Üzerine Etkileri
2022
Dergi:  
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma farklı şeker darısı genotiplerinin, Akdeniz iklim koşullarında ikinci ürün olarak yem bitkisi potansiyellerinin belirlenmesi amacıyla 2020 yılında yürütülmüştür. Bitki materyali olarak üç farklı şeker darısı genotipi (Erdurmuş, Uzun ve M81-E hattı) ve dört farklı azot dozu (0, 7.5 12.5, 17.5 kg da-1) kullanılmıştır. Tesadüf bloklarında 3 tekerrürlü olarak kurulan ararştırmada bitki boyu, sap çapı, m2 deki bitki sayısı, yaprak sayısı, yaprak ve sap oranı, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi gibi bazı parametreler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre sap çapı, yaprak sayısı, yeşil ot verimi ve kuru madde verimi parametleri açısından en yüksek değerler M81-E çeşidinden alınmıştır. Çeşitlerin yeşil ot verim değerleri 2969.9 ve 5815.0 kg da-1 arasında kuru madde verim değerleri ise 1105.7 ve 2837.8 kg da-1 arasında değişmektedir. Azot dozları açısından ise yeşil ot verim değerleri 2920.1 ve 4674.6 kg da-1 arasındadır. En yüksek yeşil ot verimleri aynı istatistiki gruba giren 12.5 ve 17.5 kg da-1 azot dozlarından elde edilmiştir. Aşırı kimyasal gübre kullanımının olumsuz çevresel etkileri olduğundan dolayı, şeker darısında 12.5 kg da-1 azot dozu ile gübreleme önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Different Nitrogen Doses On Forage Yield Of Some Sweet Sorghum [sorghum Bicolor Var. Saccharatum (l.) Mohlenb.] Varieties
2022
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to determine the forage production potentials of different sweet sorghum genotypes under Mediterranean-type climate conditions as the second crop in 2020. Three different sweet sorghum genotypes (Erdurmuş, Uzun varieties, and M81-E line) and four nitrogen doses (0.0, 7.5 12.5, 17.5 kg da-1) were used in this research. The experimental design was a randomized complete block with three replications. Some parameters such as plant height, stem diameter, plant number per m2, leaf number, leaf and stem ratio, forage yield, and dry matter yield of sweet sorghum genotiyps were investigated in the experiment. According to the results, M81-E gave the highest values in terms of stem diameter, leaf number, forage yield, and dry matter yield parameter compared to other genotypes. Forage yield values of the genotypes were between 2969.9 and 5815.0 kg da-1 and dry matter yield values were 1105.7 and 2837.8 kg da-1. Forage yield values vary between 2920.1 and 4674.6 kg da-1 for the nitrogen doses. The highest forage yield was obtained at 12.5 and 17.5 kg da-1 nitrogen doses, which were in the same statistical group. Fertilization can be made with a 12.5 kg da-1 nitrogen dose in sweet sorghum due to the negative environmental effects of chemical fertilizers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 175
Atıf : 435
2023 Impact/Etki : 0.508
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi