User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 14
 Downloands 2
Spectrum of Pollen Collected By Honeybees In Bursa Lowland Area In High Season
2008
Journal:  
Uludağ Arıcılık Dergisi
Author:  
Abstract:

 Anadolu arısının polen tercihlerini, bölgenin polen kaynaklarını ortaya koymak ve yöresel veya gezgin arıcılar için kullanıĢlı olan bal arısı polen takviminin çıkartılması amacı ile Bursa ovasında, ana polen akımı döneminde bal arılarının (Apis mellifera anatoliaca) topladıkları polenlerin yayılımı araĢtırılmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda Bursa‟nın MustafakemalpaĢa ilçesinde Langstroth tip beĢ adet kovan seçilmiĢtir. Kovanlardan polenler, yoğun polen akımı döneminin baĢlangıcından bitimine kadar olan 10 Nisan–1 Temmuz 2005 tarihleri arasında, her kovanın çekmecesinden rastgele alınarak örneklenmiĢtir. Bu yolla 130 örnek elde edilmiĢ ve örnekler analiz edilene kadar +4oC‟de saklanmıĢtır. Bal arılarının bölgede kullandıkları bitki kaynaklarını teĢhis edebilmek için her örnek ĢiĢesinden rastgele 500 polen pelleti seçilerek renklerine göre ayırt edilmiĢtir (Kirk 1994). Her bir renge ait pollen pelletinden alınan bir parça Wodehouse metoduna (1935) göre preparat haline getirilmiĢ ve polenler ıĢık mikroskobunda incelenmiĢtir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda her taksona ait polen miktarı yüzde cinsinden hesaplanmıĢtır. Renklerine göre ayrılan polen pelletlerinin analiz edilmesi ile elli bir takson teĢhis edilmiĢ ve bunların on sekiz tanesi toplamın %1‟inden fazla bulunmuĢtur. %0,17‟si ise tanımlanamayan olarak kaydedilmiĢtir. Dominant taksonlar; Brassicaceae (%13,00), Papaver spp. (%11,99), Paliurus spina-christi (%10,23), Cistaceae (%8,03), Ranunculus spp. (%7,29), Rosaceae (%6,32), Echium spp. (%4,34), Trifolium repens (%4,33), Quercus spp. (%4,33), Salix spp. (%4,29), Plantago spp. (%3,87), Vicia spp. (%3,48), Trifolium pratense (%3,15), Asteraceae (%2,35), Helianthus annuus (%2,15), Fabaceae (%2,11), Liliaceae (%1,53), Thalictrum spp. (%1,25) olup bunlar toplamın %94,01‟ini oluĢturmaktadır. Sonuç olarak bal arılarının bölgenin zengin florasına rağmen birkaç bitki türü üzerinde yoğunlaĢtıkları görülmüĢtür. Bal arılarının bazı bitkilerin polenleri için net bir tercih göstermeleri bölge arıcıları ile gezginci arıcılar için iĢlevsel olabilecek ve polen tiplerinin varyasyonunu gösteren bir takvim hazırlanmasına zemin hazırlamıĢtır. Polen toplama aktivitesinde bazı yerli bitkilere kuvvetli bir bağlılık görülmüĢ olmasına rağmen örneklerde birçok kültür formlarının polenlerine de rastlanmıĢtır. Haziran ayı farklı polen tiplerinin toplanması açısından çeĢitliliğin en yüksek olduğu dönem olarak bulunmuĢtur. Özellikle Nisan ayında polen sağlayan bitkiler arı kolonilerinin ilkbahar geliĢiminde oldukça rol oynamaktadır.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Uludağ Arıcılık Dergisi

Field :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 266
Cite : 1.217
2023 Impact : 0.2
Uludağ Arıcılık Dergisi