Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Protected Areas in Azerbaijan: Landscape-Ecological Diversity and Sustainability
2019
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Establishment of protected areas is one of the most important activities in the conservation of natural resources, biodiversity and gene pools, including, promoting a healthy lifestyle for people in the world. The concept of preserving landscape-ecological diversity and sustainable development promotes the improvement of socio-economic indicators and at the same time ensuring the protection of the environment and ecosystems. The aim of the paper is to examine the relationship between landscape-ecological diversity in protected areas in Azerbaijan and the factors that contribute to this relationship with sustainable development. The article identifies landscape-ecological differences, including the principles and development of protected areas such as National Parks, Nature Reserves and Habitat/Species Management Areas in Azerbaijan. For the first time, a landscape-ecological frame model was developed to ensure environmental balance. A medium-scale digital (1: 600,000) "ecological carcass" map of Azerbaijan has been developed and its structural elements explored. Currently, only 10% of the territory of Azerbaijan are protected areas. Given the anthropogenic pressure on landscapes in Azerbaijan, it has been established that the structure of the territorial organization of protected areas does not comply with existing environmental balance norms. To do this, proposals to increase the area of ​​protected sites to 15% of the country's territory were justified. The current state of use of protected areas in the development of ecotourism has been considered and evaluated as an element of sustainability. Indicators of tourism activity in national parks were analyzed on the basis of statistical sources.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 119
Atıf : 1.011
2023 Impact/Etki : 0.444
Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi