Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 7
FARKLI TOPARLANMA YÖNTEMLERİNİN İŞİTME ENGELLİ SPORCULARDA KAN BASINCI VE KALP ATIM HIZI DEĞİŞKENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
2022
Dergi:  
Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Researches
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, işitme engelli sporcularda submaksimal egzersiz sonrası foam roller (FR), dinamik germe (DS) ve pasif toparlanmanın (PR) kan basıncı (BP) ve kalp hızı değişkenliği (HRV) üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışmaya 18-30 yaş arası 12 doğuştan (sensörinöral) işitme engelli (>91dB) basketbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar rastgele 4 sporcudan oluşan 3 gruba ayrılmıştır. Katılımcılar çapraz desenli tasarımda (cross-over) koşu bandı üzerinde submaksimal koşu (%80) egzersizleri yapıtıktan sonra 3 farklı toparlanma yöntemi uygulamışıtır. Katılımcıların BP ve HRV parametreleri (i) egzersiz öncesi, (ii) egzersiz sonrası, (ııı) toparlanma egzersizi sırası ve (iv) toparlanma egzersizi 10dk sonrası olmak üzere 4 farklı zamanda ölçüldü. Veriler, tekrarlanan ölçümler (3 gurup x 4 zaman) için iki yönlü bir varyans analizi testi ile analiz edilmiştir. FR toparlama egzersizi sonrası ve toparlanma egzersiznden 10 dakika sonra PR'ye kıyasla RMSSD ve HF'de anlamlı bir artış tespit edilmiştir (p<0.05). PR'ye kıyasla FR'de toparlanma egzersizinden 10 dakika sonra LF'de anlamlı bir azalma vardı (p<0.05). Ne BP ne de HRV parametrelerinde DS ile FR arasında ve DS ile PR arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). İşitme engelli basketbolcularda submaksimal egzersiz sonrası uygulanan FR toparlanma yöntemi, PR'ye kıyasla HRV'yi önemli ölçüde artırmıştır. Bulgularımıza göre egzersiz sonrası veya müsabaka sonrası dönemde FR toparlanma egzersizlerinin yapılması HRV'yi olumlu etkileyebilir. Antrenörlere ve sporculara post-submaksimal egzersizlerden sonra toparlanma yöntemi olarak FR egzersizi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of Different Recovery Methods On Blood Pressure and Heart Rate Variability In Hearing Impaired Athletes
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of the present study was to determine the effects of foam roller (FR), dynamic stretching (DS), and passive recovery (PR) on blood pressure (BP) and heart rate variability (HRV) in hearing-impaired athletes after submaximal exercise. Twelve congenital (sensorineural) hearing impaired (>91dB) basketball players aged between 18-30 participated in the study voluntarily. Participants were randomly divided into 3 groups consisting of 4 subjects, and 3 different recovery methods after submaximal treadmill running exercises were performed in a cross-over design. BP and HRV parameters of the participants were measured at 4 different times, (i) pre-exercise, (ii) post-exercise, (ııı) during recovery, and (iv) after recovery. Data were analyzed with a two-way analysis of variance test for repeated measurements (3 groups x 4 times). There was a significant increase in RMSSD and HF compared to PR after the FR recovery and in 10-minute after recovery (p<0.05). There was a significant decrease in LF at 10 min after recovery exercise in FR compared to PR (p<0.05). No significant difference was found between DS and FR and between DS and PR in neither BP nor HRV parameters (p>0.05). The FR recovery method applied after submaximal exercise in hearing-impaired basketball players significantly improved HRV compared to PR. Performing FR recovery exercises in the post-exercise or post-competition period may positively affect HRV. FR exercise can be recommended to coaches and athletes as a method of recovery after post-submaximal exercises.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Researches

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 326
Atıf : 1.761
Ondokuz Mayıs University Journal of Sports and Performance Researches