Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
YETİŞKİN BİREYLERİN KORONAVİRÜS (COVID-19) SALGINI İLE BAŞA ÇIKMA SÜREÇLERİ: KARMA BİR ARAŞTIRMA
2024
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı yetişkin bireylerin Koronavirüs salgını (COVID-19) ile başa çıkma süreçlerinin nasıl olduğunu ortaya koymaktır. Araştırma açıklayıcı sıralı karma desen ekseninde yürütülmüştür. Katılımcılar iç içe karma örneklem yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutundaki katılımcılar 672 yetişkin bireyden ve nitel boyutundaki katılımcılar 44 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında ardışık veri toplama yöntemi tercih edilmiştir. Veriler Salgınla Başa Çıkma Ölçeği ve Yarı-Yapılandırılmış Görüşme Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ardışık veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), nitel verilerin analizinde tematik analiz ve karma verilerin analizinde harmanlama yöntemleri kullanılmıştır. Nicel bulgular; kadınların, evli bireylerin, 26-39 yaş arasındaki yetişkin bireylerin, kronik bir hastalığı olmayan yetişkin bireylerin, lise ve üniversite mezunu yetişkin bireylerin salgınla başa çıkma üzerinde önemli bir role sahip olduğunu göstermiştir. Nitel bulgular; yetişkin bireylerin salgını fark etme sürecinde duygusal, bilişsel ve davranışsal tepkiler verdiklerini ortaya koymuştur. Salgınla başa çıkma sürecinde ise, yetişkin bireylerin bakış açılarını değiştirme, sosyal destek arama, manevi destek arama ve uğraş edinme yollarını kullandıkları anlaşılmaktadır. Nitel bulguların nicel sonuçları desteklediği ve yeterince açıkladığı sonucuna ulaşılabilir. Nicel ve nitel yöntemle elde edilen veriler ışığında, yetişkin bireylerin bilişsel başa çıkma (bakış açılarını değiştirme), aşkın başa çıkma (manevi destek arama), davranışsal başa çıkma (uğraş edinme) ve ilişkisel başa çıkma (sosyal destek arama) yöntemlerini kullandıkları söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Adults’ Coping Processes With The Covid-19 Outbreak: A Mixed Methods Research
2024
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to investigate how adults cope with the Coronavirus outbreak (COVID-19). The research was carried out using an explanatory sequential mixed design axis. Participants were selected using the nested mixed sampling method. The study included 672 adults for the quantitative dimension and 44 adults for the qualitative dimension. Sequential data collection methods were used, including the Scale of Coping with the Epidemic and the Semi-Structured Interview Form. The data were analyzed using the sequential data analysis method, which included independent sample t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) for quantitative data, thematic analysis for qualitative data, and blending methods for mixed data. The quantitative findings indicated that women, married individuals, adults aged 26-39, individuals without chronic diseases, and those with high school or university degrees played a crucial role in coping with the epidemic. The quantitative findings showed that women, married individuals, adults between the ages of 26-39, adults without a chronic disease, and high school and university graduate adults play an important role in coping with the epidemic. Qualitative findings revealed that adults expressed emotional, cognitive, and behavioral responses in the process of noticing the epidemic. In the process of coping with the epidemic, adults used strategies such as changing their perspectives, seeking social support, and seeking moral support, and taking up hobbies. It can be concluded that the qualitative findings support the quantitative results.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 581
Atıf : 3.996
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi