Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Kargı Kamışı (Arundo donax L.)’nda Tuz Stresinin Morfolojik ve Fizyolojik Özelliklere Etkisi
2019
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tuzluluk, dünyada sulanabilir tarım alanlarının %20’den fazlasında görülen ve özellikle kurak-yarı kurak tarım alanlarını tehdit eden önemli bir abiyotik stres faktörüdür. Bu çalışmada, 0-kontrol, 50, 100, 150, 200 ve 250 mM NaCl tuz yoğunluklarının kargı kamışı (Arundo donax L.)’na etkileri incelenmiştir. Sulamaya öncelikle 50 mM tuz konsantrasyonu ile başlanarak son doz olan 250 mM’a ulaşılmıştır. Kargı kamışının stres karşısında gösterdiği tepkiler bitkinin erken gelişim döneminde gözlemlenmiştir. Araştırmada, yaprak zararlanma indeksi, bitki yaş ve kuru ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, yaprak sayısı ve alanı, bitki boyu, sap kalınlığı, yaprak su potansiyel içeriği, klorofil değeri ile sodyum (Na), potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) içerikleri belirlenmiştir. Kargı kamışı farklı tuz konsantrasyonlarına karşı tolerans bakımından geniş bir varyasyon göstermiştir. Artan tuz konsantrasyonları ile birlikte bitkide morfolojik özellikler bakımından gerilemeler olmuş, bu etki özellikle 100 mM tuz konsantrasyonu ile etkisini göstermiş ve en düşük değerler 250 mM dozunda elde edilmiştir. En yüksek yaprak zararlanma indeksi (0-5 skalası) değerleri 250 mM konsantrasyonunda elde edilmiştir. Kontrol gruplarına göre yaprak yaş ve kuru ağırlıklarında sırasıyla %27 ve %60, kök yaş ve kuru ağırlıklarında ise %13 ve %77 oranında azalmalar tespit edilmiştir. Yaprak oransal su içeriği kontrol bitkilerinde %85 olarak saptanırken, bu değer 250 mM konsantrasyonunda %52.5 olarak belirlenmiştir. Artan tuz stresine bağlı olarak klorofil içerikleri ile potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) iyonlarında azalmalar görülürken, sodyum (Na) iyonlarında ise artış meydana gelmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, yüksek tuzluluk bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkilemiş, 150 mM NaCl konsantrasyonunun bitki gelişimi üzerinde kritik doz olduğu sonucuna varılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Salt Stress on Morphological and Physiological Properties (Arundo donax L.)
2019
Yazar:  
Özet:

Salt is a major abiotic stress factor that is seen in more than 20% of the water-water land areas in the world and is a threat to dry and semi-dry land areas. In this study, the effects of 0-control, 50, 100, 150, 200 and 250 mM NaCl salt intensities were studied on the compound spine (Arundo donax L.) The first dose of water is 250 mM, starting with 50 mM salt concentration. The reactions of the curvature to stress were observed in the early development period of the plant. In the study, the index of leaf damage, plant age and dry weight, root age and dry weight, the number of leafs and area, plant length, rubber thickness, leaf water potential content, chlorophyll value and sodium (Na), potassium (K) and calcium (Ca) content were determined. The compound has shown a wide variation in terms of tolerance to different salt concentrations. With increased salt concentrations there have been declines in the form of morphological properties in the plant, this effect showed its effect especially with the salt concentration of 100 mM and the lowest values were obtained in the dose of 250 mM. The highest leaf damage index (0-5 scales) values are obtained at a concentration of 250 mM. According to the control groups, leaves age and dry weights were reduced by 27% and 60% respectively, and root age and dry weights by 13% and 77% respectively. The leaf proportional water content is 85% in control plants, while this value is 52.5% in 250 mM concentrations. As a result of increased salt stress, there is a decrease in chlorophyll content and potassium (K) and calcium (Ca) ions, while the increase in sodium (Na) ions. According to the results obtained from the study, high salty has affected the growth and development of the plant negatively, and the 150 mM NaCl concentration is a critical dose on the development of the plant.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.694
2023 Impact/Etki : 0.344
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi