Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
A MODIFIED FIREFLY ALGORITHM-BASED FEATURE SELECTION METHOD AND ARTIFICIAL IMMUNE SYSTEM FOR INTRUSION DETECTION
2020
Dergi:  
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering
Yazar:  
Özet:

Saldırı tespit sistemleri, genel olarak, ağ-tabanlı bilgisayar sistemlerinde yüksek boyutlu veri üretmektedir. Sistemi meydana gelebilecek ataklardan ve ağdaki şüpheli hareketlerden korumak ve sadece anlamlı veriyi saklamak için bu yüksek boyutlu verinin etkili bir şekilde analiz edilmesi ve başarılı bir model oluşturulması gerekmektedir. Ateş Böceği Algoritması, büyük veriden önemli özelliklerin seçilmesi için kullanılan en önemli üst-sezgisel algoritmalardan biridir. Bu çalışmada, Ateş Böceği Algoritmasına dayalı yeni bir özellik seçme yöntemi önerilmiştir. Önerdiğimiz bu yöntemde Ateş Böceği Algoritması, K-en yakın komşuluk algoritması ve ek bir özellik seçimi adımı ile iyileştirilmiştir. Önerilen yöntem, çeşitli saldırı türlerini içeren dört farklı veri kümesi ile test edilmiştir. Her veri kümesi için 3 farklı alt özellik kümesi elde edilmiştir ve her birinin sınıflandırmadaki başarısı ölçülerek karşılaştırılmıştır. Ayrıca, Yapay Bağışıklık Sistemi yöntemi ile veri sayısı yetersiz veri kümeleri için yapay veri üretildikten sonra Ateş Böceği Algoritması uygulanmıştır. Bu çalışma, önerilen Ateş Böceği Algoritması’nın, K-en yakın komşuluk yöntemi ile elde edilen sınıflandırma sonuçlarına göre özellikleri seçerek verilerin boyutunu azaltmak için başarılı bir şekilde çalıştığını göstermektedir. Veri boyutunun azaltılması ile hafıza kullanımı da %50’den fazla bir oranda azalmıştır. Elde edilen sonuçlar, önerilen yöntem sayesinde hem zamandan ve hem de hafıza kullanımından tasarruf edildiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.004
Atıf : 2.944
2023 Impact/Etki : 0.114
Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering