Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 6
Akut Şok ve Kronik Stresler Karşısında Kentsel Dayanıklılık & Sürdürülebilir Dayanıklılık Yaklaşımı
2020
Dergi:  
Resilience
Yazar:  
Özet:

Kentlerin; çözülmesi gereken meseleleri halletmesi, gelişimi önünde engel oluşturan bariyerleri aşması ve sorun temelli riskleri yönetmesi sürdürülebilir gelişimi için çok önemlidir. Ne ile baş etmek zorunda olduğunu bilen ve ne ye karşı dayanıklı olması gerektiğini öngören kentler, geleceklerini tercihleri doğrultusunda şekillendirip, olması gerektiği gibi yönlendirebilir. Afet tehlikeleri (doğa olayları ve iklim değişikliği kaynaklı vb.) ile birlikte; sorumsuz kentleşmenin getirdiği sonuçlar (doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, enerji kullanımı, karbon emisyon vb.), kalkınma önünde engel oluşturan sosyoekonomik ve kültürel stresler (yoksulluk, eşitsizlik, adaletsizlik, güvenlik, gelir azalması vb.) ve çevre ile ilgili problemler (çevresel degredasyon, kirlilik, biyoçeşitliliğin azalması, ekosistem kaynak azalması vb.) kentleri baskılayan önemli sorunların ana başlıklarından sadece bazılarıdır. Bu sorunlardan kenti tehdit eden, beklenen ancak tam zamanı belli olmayan, aniden gelişen ve öngörülemeyen sorunlar akut şok, kentin dokusunu zayıflatan ve süreçte hala çözüm bulunamayan sorunlar kronik stress olarak adlandırılır. Deprem, salgın hastalık, siber sadırı vb. sorunlar akut şoklara örnek iken, trafik, beyin göçü, işsizlik, kıtlık, su sıkıntısı vb. sorunlar kentlerin karşı karşıya olduğu kronik streslere örnektir. Bu sorunlar kentleri geleceğe taşımanın önünde büyük bir tehdittir. Kentler sürdürülebilir gelişimi için; sorunları karşısında kentsel dayanıklılığını inşa etmek zorundadır. “Kentsel Dayanıklılık” kent bileşenlerinin, sektörlerin, sistemlerin ve kent paydaşlarının, mevcut ve olası akut şok & kronik stresler ile baş edebilme gücü ve kapasitesi olup, sürdürülebilir gelişimi için kentlerin oluşturduğu savunma mekanizmasıdır. Değişen, farklılaşan, güçlenen, çeşitlenen, beklenen ve öngörülemeyen küresel ve yerel sorunlar karşısında; dayanıklı olma, hayatta kalma, çabuk toparlanma, etkilerini absorbe etme, getirdiği değişimlere adapte olabilme, normal şartlara gelişerek dönebilme ve gerektiğinde dönüşebilme yeteneğinin kent bütününe yani kent paydaşlarına, kent bileşenlerine, kentsel sektörler ve sistemlere kazandırılması kentsel dayanıklılık için çok önemlidir. Kentlerin gelecekte ne ile ne zaman karşılaşacağını bilmek imkânsızdır. Akut şoklar ve kronik stresler karşısında daha güçlü, iyi korunan, güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir kent; sürdürülebilir dayanıklılık yaklaşımı çerçevesinde kent bütününe kentsel dayanıklılık yeteneğinin kazandırılması ile mümkün kılınabilir. Sürdürülebilir Dayanıklılık Yaklaşımının kent bütününe entegre edilmesinin yollarından biri “Kentsel Dayanıklılık Ofis’inin kurulmasıdır.

Anahtar Kelimeler:

Urban Resilience & Sustainable Resilience Approach to Acute Shock and Chronic Stress
2020
Dergi:  
Resilience
Yazar:  
Özet:

Cities are important to solve the issues to be solved, overcome the obstacles to development and manage problem-based risks for sustainable development. Cities knowing what they have to deal with and predicting what they should be resistant to, can shape their future according to their preferences and guide them as they should be. Disaster risks (natural events and climate change, etc.) The consequences of irresponsible urbanization (unconscious consumption of natural resources, energy use, carbon emissions, etc.)socio-economic and cultural stresses that prevent development ( poverty, inequality, injustice, security, income decrease, etc.) and environmental issues (environmental degrading, pollution, reduction in biodiversity, reduction in ecosystem resources, etc.) These are only some of the main headlines of the major problems that oppress the cities. These problems threatening the city, expected but unknown in time, suddenly developing and unpredictable problems are called acute shock, problems weakening the city tissue and still unresolved in the process chronic stress. Earthquakes, epidemic diseases, cyber disorder, etc. While problems are an example of acute shocks, traffic, brain migration, unemployment, hunger, water shortages, etc. Problems are examples of chronic stress that cities face. These problems are a huge threat to bring the cities to the future. For sustainable development, cities must build urban sustainability in front of their problems. "City Resilience" is the capacity and capacity of urban components, sectors, systems and urban stakeholders to cope with current and possible acute shocks and chronic stresses, and the defence mechanism that cities create for sustainable development. In the face of changing, differentiating, strengthening, diversifying, anticipated and unpredictable global and local problems; sustainability, survival, rapid recovery, absorption of its effects, adaptation to the changes it brings, ability to evolve to normal conditions, and the ability to transform when necessary to the whole of the city, i.e. to the urban stakeholders, to the urban components, to the urban sectors and systems, is very important for urban resilience. It is impossible to know what the cities will meet in the future. A stronger, well-protected, secure, sustainable and sustainable city in the face of acute shocks and chronic stress can be made possible in the framework of a sustainable sustainability approach by giving the city entirely urban sustainability capacity. One of the ways to integrate the Sustainable Resilience Approach into the whole of the city is the establishment of the City Resilience Office.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Resilience

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 142
Atıf : 520
2023 Impact/Etki : 0.324
Resilience