Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 9
KLASİK TÜRK EDEBİYATI YORUMCUSU OLARAK TANPINAR
2018
Dergi:  
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk Edebiyatına dair Cumhuriyet döneminde takınılan tavır genelde olumsuz bir seyir izler. Bu olumsuzlamanın temelinde sanat ve estetik kaygılardan ziyade ideolojik yaklaşımlar belirleyici olmuştur. Cumhuriyet dönemindeki Klasik Türk Edebiyatı algısı, onun genelde bir Osmanlı ve İslam göstereni olmasına ilişkin bir algıdır. Dönemin zihniyeti Osmanlı ve İslam göstereni olarak ne varsa topyekun bir reddiye karakteri taşır. Bu reddiye zihniyetinden Klasik Türk Edebiyatını yakînen bilenlerin de kendilerini kurtaramadıkları görülür. Bu tavırda hakim anlayışın yönlendirici niyetini de gözden uzak tutmamak gerekir. Böyle bir ortam içerisinde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Klasik Türk Edebiyatına yaklaşımı, dönemin boğucu zihniyetinin dışında hususi bir ada gibi görünür. Tanpınar, reddedişten ziyade üstadı Yahya Kemal’in bakış açısıyla değişerek devam etmek, devam ederek değişmekprensibiyle hareket eder ve bu edebiyatı süreklilik açısından anlayıp anlatmaya çalışır. Onun görüşlerinde de bir takım tenkitler vardır fakat bu tenkitler ideolojik bir peşin hükümden değil sanat endişesinin baskın olduğu bir estetik anlayıştan yükselir. Denilebilir ki Klasik Türk Edebiyatı hakkında hem estetik ve sanat açısından hem de bu edebiyatın tarihsel ve sosyolojik gelişimi bakımından derinlemesine ele alındığı ilk belirleyici fikirler Tanpınar’ın fikirleridir. Tanpınar bize Klasik Türk Edebiyatının toptan reddedilmesi gereken bir yok sayılan geçmiş olduğunu değil bütünüyle yaşayan devam eden yükselen ve inen bir medeniyet ve ruh taşıdığını öğretmiştir. Bu makaledeTanpınar’ın Klasik Türk Edebiyatına ilişkin fikirleri etraflıca ele alınarak, bu fikirlerin Klasik Türk Edebiyatı açısından taşıdığı değer incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 104
Atıf : 51
2023 Impact/Etki : 0.027
The Journal of Turkic Language and Literature Surveys (TULLIS)