Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 90
 İndirme 8
 Sesli Dinleme 1
İnayet ve Özgür İrade İkileminde Molinizm
2022
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Geleneksel teistik dinler açısından insanın özgürlüğü meselesi inayet ve inayetle yakından ilişkili olan önbilgi açısından tartışmalıdır. Tanrı’nın âlemdeki gelişim ve değişiklikleri bir plana göre yönlendirmesi, âlemi idare etmesi anlamına gelen inayet bağlamında Tanrı’nın önbilgisi önemli bir yere sahiptir. Zira Tanrı, ancak geleceği yanlışlanamaz bir biçimde biliyorsa âlemi idare etmesi ve belli bir amaca yöneltmesi söz konusu olabilir. Bu durumda hiçbir şeyin Tanrı’nın ilminde olandan farklı bir şekilde gerçekleşemeyeceği söylenebilir. Öte yandan, bu tanımlamalara göre insanın Tanrı’nın ilminde varolandan farklı şekilde eylemde bulunması düşünülemez. İnayet/önbilgi ve insanın özgürlüğü ikilemine çözüm getirme iddiasında olan teorilerden biri orta bilgi teorisidir. Teori Tanrı’nın geçmiş, şimdi ve geleceğin bilgisine sahip olmakla kalmayıp, zorunlu doğrulara dair bilgisiyle yaratıcı iradesi arasında yer alan karşıolgusal önermeleri içeren ‘orta bilgi’ye de sahip olduğu iddiasını öne sürmektedir. Bu çalışmada Tanrı’nın orta bilgisi olduğunu öne süren Molinist iddiayı ve iddiaya yöneltilen bazı eleştirileri ele alarak Molinizmin inayetle ilişkili olarak ilahi önbilgi ve insan özgürlüğü ikilemine dair bir açılım sağlayıp sağlamadığını değerlendirmeye çalışacağız. İnayet/önbilgi ve insanın özgürlüğü ikilemine çözüm getirme iddiasında olan teorilerden biri orta bilgi teorisidir. Teori Tanrı’nın geçmiş, şimdi ve geleceğin bilgisine sahip olmakla kalmayıp, zorunlu doğrulara dair bilgisiyle yaratıcı iradesi arasında yer alan karşıolgusal önermeleri içeren ‘orta bilgi’ye de sahip olduğu iddiasını öne sürmektedir. Bu çalışmada Tanrı’nın orta bilgisi olduğunu öne süren Molinist iddiayı ve iddiaya yöneltilen bazı eleştirileri ele alarak Molinizmin inayetle ilişkili olarak ilahi önbilgi ve insan özgürlüğü ikilemine dair bir açılım sağlayıp sağlamadığını değerlendirmeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Freedom and freedom of mind.
2022
Yazar:  
Özet:

The issue of freedom of man in the traditional religions must be discussed in terms of pre-consciousness, which is closely linked to genesis and genesis. God's pre-knowledge has an important place in the context of the blessing that means that God guides the development and changes in the universe according to a plan, which means that he manages the universe. For if God knows the future in an unmistakable way, it may be about managing the universe and directing it to a certain purpose. In this case, it can be said that nothing cannot happen in a different way than what is in the knowledge of God. On the other hand, according to these definitions, it is unlikely that man acts in the knowledge of God in a different way than the existence. One of the theories that claims to bring a solution to the freedom of the human being is the theory of medium knowledge. The theory suggests that God does not only possess the knowledge of the past, the present and the future, but also possesses the “mediate knowledge” which includes the anti-legal suggestions between the knowledge of the obligatory truths and his creative will. In this study, we will try to consider the Molinist claim and some criticism of the claim, which suggests that God is the medium knowledge, and to assess whether Molinism provides an opening of the divine pre-consciousness and human freedom in relation to the blessing. One of the theories that claims to bring a solution to the freedom of the human being is the theory of medium knowledge. The theory suggests that God does not only possess the knowledge of the past, the present and the future, but also possesses the “mediate knowledge” which includes the anti-legal suggestions between the knowledge of the obligatory truths and his creative will. In this study, we will try to consider the Molinist claim and some criticism of the claim, which suggests that God is the medium knowledge, and to assess whether Molinism provides an opening of the divine pre-consciousness and human freedom in relation to the blessing.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 190
Atıf : 31
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi