Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 31
Atık Mantar Kompostunun Geleneksel ve Yeni Kullanım Alanları
2021
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şapkalı mantar yetiştiriciliği yiyecek olarak tercih edilen bir ürün olması nedeni ile her geçen gün artmaktadır. Mantar yetiştiriciliği gıda üretiminin yanında lignoselülozik atık maddelerin biyoteknolojik geri dönüşümünün yapıldığı proseslerden biridir. Kompost içeriği mantar kültürü yapılırken değişmektedir. Lignoselülozik bileşiklerin parçalanması ve antimikrobiyal aktivitenin sağlanması için hücre dışına mantar tarafından enzimler ve kompleks bileşikler salgılanmaktadır. Çeşitli mantar kültürü çalışmaları sonucunda dünya genelinde çok fazla miktarda atık mantar kompostu açığa çıkmaktadır. Bu tür atıkların yakılarak bertaraf edilmesi çevresel açıdan ciddi sorunlara neden olmaktadır. Hasat sonrası kalan atık kompost farklı şekillerde kullanılarak değerli ürünlere dönüştürülebilir. Atık mantar kompostunun en yaygın ve geleneksel kullanım alanları; hayvan besleme, ilave katkı maddeleri ile fermentasyonu, biyogaz üretimi esnasında gübreye katılması, gübre ve toprağın iyileştirilmesidir. Son yıllarda atık mantar kompostunun değerli ürünlere çevrilmesi konusunda çalışmalar artmıştır. Yaptığımız derlemede atık mantar kompostunun geleneksel kullanım alanları yanında enzim ve antimikrobiyal madde kaynağı olarak değerlendirilmesine odaklanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Traditional and Alternative Use Of Mushroom Compost Waste
2021
Yazar:  
Özet:

The production and culture of mushrooms is increasing as a desirable addition to the cuisine since ancient times. Mushroom culture is a biotechnological process that recycles ligninocellulosic wastes, since mushrooms are food for human consumption. Mushroom compost changes during cultivation as a result of fungal activity. Extracellular enzymes and complex compounds are secreted for degredation of ligninocellulosic substrates and antimicrobial activity. A large amount of compost waste is produced worldwide in various mushroom cultivation. The disposal and burning of agricultural wastes have created major global environmental problems. This post harvest compost waste can be used in different ways for produce value-added products. The most common and traditional uses of this waste material is in animal feeding, fermentation with other additives, mixed with other manure to produce biogas, bottom fertilizer and soil improvement. Recently efforts on conversion of mushroom compost waste into valuable products have increased. This review has focused on the use of mushroom compost waste in traditional methods and as a source for production of extracelluler enzymes and antimicrobial compounds.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 1.436
2023 Impact/Etki : 0.161
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi