Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
Preeklamptik gebelerde plasenta ve göbek kordonu patolojisi
2002
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Preeklamptik gebelerde plasental patolojinin preeklampsi şiddetiyle ilişkisini araştırmak ve göbek kordonunun değişik bölümlerinden kesitler alarak, maternal uçtan fetal uca kadar patoloji varlığını ve şiddetini incelemek. Yöntem Çalışma 30'u kontrol, 30'u hafif preeklampsi ve 30'i ağır preeklampsi olmak üzere 90 gebe ile yapıldı. Tüm gebelerde plasentanın özellikle makroskobik olarak patoljiye sahip bölümlerinden ve göbek kordonunun çeşitli bölümlerinden kesitler alınarak histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular Her iki preeklamptik grupta plasental ağırlığın kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı şekilde düşük olduğu gözlendi (p<0.001) . Plasental infarkt, villus fibrozis, sinsityal düğümde artma, damar duvarında kalınlaşma, lümende obliterasyon(p<0.001), villus fibrinoid nekroz, perivillöz fibrozis, villusta damarlanma artışı her iki preeklamptik grupta kontrol grubuna göre daha fazla bulundu(p<0.01). Göbek kordonundan alınan örneklerde; plasental uçta; endotel düzensizliği, endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulundu(p<0.001). Orta bölümde; endotel düzensizliği(p<0.05), endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma( p<0.001) preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulundu. Fetal uçta; endotel düzensizliği(p<0.001) preeklamptik gruplarda anlamlı olarak fazla bulunurken endotelde dökülme, bazal membranda kalınlaşma gibi daha ağır bulgularda anlamlı fark yoktu (p>0.05). Sonuç         Ağır preeklamptik grupta plasental patoloji daha yaygın bulundu. Göbek kordonunda ise anneden fetusa doğru gittikçe endoteldeki histopatolojik lezyonlann şiddetinin azalması dikkat çekiciydi. Preeklampside anne ve plasentayı etkileyen sitotoksik maddeler umbilikal ven yoluyla fetusa ulaşabilir. Bu preeklampside fetusu etkileyen faktörlerin endojen faktörlerin anlaşılmasında yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi