Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 78
 İndirme 19
İkinci Dünya Savaşı Döneminde Türk Basınında Tifüs Salgını
2020
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Basın tarihi çalışmalarında gazeteler incelendiğinde, tarihe tanıklık eden sayfalarda süreç hakkında bilgi edinmenin yanı sıra, metinlerde kullanılan dil ve söylem aracılığıyla da gündelik hayata dair pek çok bilgi ve sosyal sınıflar arasındaki eşitsizlikler de okunabilmektedir. Bu çalışmada, İkinci Dünya Savaşı döneminde tifüs özelinde Türkiye’de süren salgın hastalıkların gazetelerde nasıl sunulduğuna, hastalıkla ilgili enformasyon akışının nasıl sağlandığına ve hangi düşüncelerin yansıtıldığına bakılmıştır. Çalışmanın amacı olağanüstü dönemlerde ve koşullarda basının genel tavrı üzerine okuyucuya fikir sunmaktır. Bu amaçla Cumhuriyet, Akşam, Ulus ve Tan gazetelerinde 1940-1945 yılları arasında yer alan tifüsle ilgili haberler, köşe yazıları, sağlık sütunları ve reklamlar tarihsel betimleyici analiz yöntemi ile incelenmiştir. İncelenen haberler; Resmi Söylemin Yeniden İnşası Olarak Gazete Haberlerinde Tifüsle Mücadele, Bit Mücadelesi ve Haberlerin Ayrımcı Dili: Tifüs Salgınında ‘Öteki’, Sağlık Sütunlarında Tifüs Hakkında Kamu Sağlığı Enformasyonu, Basında Bit Üzerinden Üretilen Mizah ve Gazete Reklamları ve Afişlerde Tifüs başlıkları altında sunulmuştur. Dönemin koşulları ile birlikte düşünüldüğünde hastalık hakkında doğru bilgiyi sunma ve salgınla mücadelede hastalığı önleyici ya da yayılımını azaltıcı önlemleri kamuya aktarma sürecinde rol oynayan basının tutumunun ve konuya yaklaşımının incelenmesi önem taşımaktadır. Bu yönüyle çalışmanın, kamu sağlığını tehdit eden bir sorun olarak salgın hastalık dönemlerinde, basının toplumu bilgilendirme rolünü değerlendirmeye ve bu çerçevede basın-toplum ilişkisini anlamaya yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

During the Second World War, the Turkish press
2020
Yazar:  
Özet:

When the journals are studied in the press history studies, in addition to finding information about the process on the pages that witness the history, through the language and speech used in the texts, many information about daily life and inequalities between social classes can also be read. This study looked at how the epidemic diseases in Turkey were presented in the newspapers in the period of the Second World War, how the flow of information about the disease was provided and what thoughts were reflected. The purpose of the study is to give the reader an idea of the general attitude of the press in exceptional periods and conditions. For this purpose, news, corner writings, health columns and advertisements on tifus in the Republic, Evening, National and Tan newspapers between the years 1940-1945 were studied by the historical illustrative analysis method. Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news; Revised news. Considering the circumstances of the period, it is important to examine the attitude and approach of the press that plays a role in the process of providing correct information about the disease and prevention of the disease or reducing the spread of measures in the fight against epidemic. In this regard, the study is believed to help assess the role of the press in informing the public as a threat to the public health as a problem in epidemic periods and in this context to understand the press-community relationship.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 8.493
Gaziantep University Journal of Social Sciences