Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Bor Eklenmiş NiMnSb Ferromanyetik Şekil Hatırlamalı Alaşımlarda Exchange Bias Etkisi
2021
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada bor eklenmiş NiMnSb Heusler alaşımlarında exchange bias etkisi araştırılmıştır. Numuneler, Ni49Mn37.5Sb13.5+Bx, Ni49Mn37.7Sb13.3+Bx ve Ni49Mn37.9Sb13.1+Bx başlangıç kompozisyonunda ark ergitme yöntemiyle üretildi. XRD analizleri, örneklerin oda sıcaklığında L21 kristal yapısında olduğunu gösterdi. Mn içeriğinin artmasıyla martensitik faz geçiş sıcaklıkları artarken manyetik moment değeri azalmaktadır. Manyetizasyondaki azalma, Mn içeriğinin artmasıyla antiferromanyetik etkileşimlerdeki artıştan kaynaklanmaktadır. Düşük alan ve sıfır alan soğutması altındaki M-T ölçümleri, düşük sıcaklıkta antiferromanyetik etkileşimlerin daha baskın olduğunu, ancak yüksek sıcaklık bölgesinde sistemde ferromanyetik davranışın daha etkili olduğunu ortaya koydu. Manyetik bir malzemede ferromanyetizma ve antiferromanyetizmanın bir arada bulunması, exchange bias etkisine neden olabilir. Bu nedenle, 50 kOe manyetik alan altında soğutulan numunelerin 5 K’de histerezis döngüleri incelenmiştir. Exchange bias etkisine atfedilen manyetizasyon eğrisinin orijinindeki kayma, artan Mn miktarı ile artmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Exchange Bias Effect In Nimnsbb Ferromagnetic Shape Memory Alloys Depending On Mn Content
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, exchange bias effect was investigated in boron added NiMnSb Heusler alloys. The samples were fabricated by arc melting method with Ni49Mn37,5Sb13,5+Bx, Ni49Mn37,7Sb13,3+Bx and Ni49Mn37,9Sb13,1+Bx nominal compositions. XRD analyzes showed that the samples were in L21 crystal structure at room temperature. While the martensitic phase transition temperatures increased, the magnetic moment value decreased with the increase in Mn content. The decrease in magnetization is owing to the increase in antiferromagnetic interactions with the increase of Mn content. Under low field and zero field cooling M-T measurements revealed that antiferromagnetic interactions were more dominant at low temperature but ferromagnetic behavior was more effective in the system at high temperature region. The coexistence of ferromagnetism and antiferromagnetism in a magnetic material can cause the exchange bias effect. Therefore, the hysteresis loops were examined at 5 K of the samples cooled under 50 kOe magnetic field. The shift at the origin of the magnetization curve, which is attributed to the exchange bias effect, increased with increasing Mn amount.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 230
Atıf : 273
2023 Impact/Etki : 0.018
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi