Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 31
 İndirme 1
Alevi İnancında Can, Ruh Kavramı ve Nefsin Eğitimi
2021
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

211folk/ed. Derg, 2021 27(1):211-228DOI: 10.22559/folklor.1328Alevi İnancında Can, Ruh Kavramı ve Nefsin EğitimiEducation of the Nafs in the Context of Sprit and Soul in Alawi Faithİbrahim Gül*1ÖzRuh, can ve nefs sözcükleri insanın zihnini meşgul eden kavramlardır. Bu konuda bazı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen bu kavramların mahiyeti tam olarak anlaşılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, ruh, can ve nefs kavramlarını ele alarak açıklamaktır. Bu araştırmada söz konusu kavramların İslam-Alevi inancına ve kay-naklarında nasıl ele alındığına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Bu amaçla önce bazı Alevi klasikleri incelenmiştir. Bu yönüyle düşünüldüğünde, araştırma kaynak taramaya dayalı bir çalışmadır. Çalışmadan elde edilen bilgilere göre, ruh ve can karmaşık kavramlardır. Bu konuda insana çok az bilgi verilmiştir. Can ve ruh çoğu zaman birbirinin yerine kullanılan kavramlardır. Nefs, insanı kötü işler yapmaya sürükleyen duyguları ifade eden bir kavram olarak görülmektedir. İnsan, aklını ve iradesini kullanarak nefsin isteklerine engel olabilir. Yani bir bakıma her insan nefsini eğitebilir. Nefsin eğitimi ise daha çok tasavvufun konu alanına girmekte-dir. Alevi inancında nefsini eğiten insan, kâmil insan olarak bilinir. Kamil insanın hiçbir zaman canı ölmez, ölen onun bedenidir. Bu çalışmada, Alevi klasiklerinde can, ruh ve nefs kavramlarına bir açıklık getirilmeye çalışılırken bir bakıma İslam Sünni mezhepleriyle de bir karşılaştırılması yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In the Fire of Faith, the Concept of Soul and the Education of the Soul
2021
Yazar:  
Özet:

211 people/ed. Journal, 2021; 27(1):211-228DOI: 10.22559/folklor.1328Education of the Nafs in the Context of Sprit and Soul in Alawi Faith. Although some research has been done on this subject, the meaning of these concepts has not been fully understood. The purpose of this study is to explain by addressing the concepts of spirit, soul and nefs. This study contains explanations on how these concepts are addressed to the Islam-Alevian faith and in the Kay-nakes. For this purpose, some of the Alevian classics have been studied. When considered in this direction, research is a study based on source scan. According to the information obtained from the study, soul and soul are complex concepts. People have very little information about this. Soul and spirit are often the concepts used to replace each other. Nefs is seen as a concept that expresses the emotions that drive a person to do bad things. Man can use his mind and will to prevent his self-wishes. In some ways, every man can train himself. The teaching is more important than the teaching of the discipline. The man who has faith in him is known as a man. The dead man never dies, the dead is his body. In this study, the Alevi classics are trying to bring a clarification to the concepts of life, spirit and nefs, while somehow a comparison with the Islamic Sunni disciples is made.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

211folk/ed. Derg, 2021; 27(1):211-228DOI: 10.22559/folklor.1328Alevi İnancında Can, Ruh Kavramı ve Nefsin EğitimiEducation of the Nafs in the Context of Sprit and Soul in Alawi Faithİbrahim Gül*1ÖzRuh, can ve nefs sözcükleri insanın zihnini meşgul eden kavramlardır. Bu konuda bazı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen bu kavramların mahiyeti tam olarak anlaşılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, ruh, can ve nefs kavramlarını ele alarak açıklamaktır. Bu araştırmada söz konusu kavramların İslam-Alevi inancına ve kay-naklarında nasıl ele alındığına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Bu amaçla önce bazı Alevi klasikleri incelenmiştir. Bu yönüyle düşünüldüğünde, araştırma kaynak taramaya dayalı bir çalışmadır. Çalışmadan elde edilen bilgilere göre, ruh ve can karmaşık kavramlardır. Bu konuda insana çok az bilgi verilmiştir. Can ve ruh çoğu zaman birbirinin yerine kullanılan kavramlardır. Nefs, insanı kötü işler yapmaya sürükleyen duyguları ifade eden bir kavram olarak görülmektedir. İnsan, aklını ve iradesini kullanarak nefsin isteklerine engel olabilir. Yani bir bakıma her insan nefsini eğitebilir. Nefsin eğitimi ise daha çok tasavvufun konu alanına girmekte-dir. Alevi inancında nefsini eğiten insan, kâmil insan olarak bilinir. Kamil insanın hiçbir zaman canı ölmez, ölen onun bedenidir. Bu çalışmada, Alevi klasiklerinde can, ruh ve nefs kavramlarına bir açıklık getirilmeye çalışılırken bir bakıma İslam Sünni mezhepleriyle de bir karşılaştırılması yapılmıştır.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.405
2023 Impact/Etki : 0.17
Folklor/Edebiyat