User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 33
 Downloands 9
İmam Eş'ari'nin Kelâmî Dönemleri ve Mu'tezileden Ayrılış Nedenleri
2020
Journal:  
Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Eş‘arîlik, İmam Eş‘arî’nin (ö. 324/936) kelâmî görüşleri etrafında kendisinden sonra gelen alimler tarafından sistemleştirilmiş bir ekoldur. Bu ekol, Ehl-i sünnetin önemli bir kısmını meydana getirmektedir. Kırk yaşlarına kadar Mu‘tezile mezhebine mensup olan İmam Eş‘arî, geçirdiği fikrî ve zihnî değişiklikler neticesinde Ehl-i sünnete katılmış ve ortaya koyduğu düşüncelerle kendi sisteminin temellerini oluşturmuştur. Bunların yanında Eş‘arîliğin temellerinin atılmasında İbn Küllâb (ö. 240/854), Muhâsibî (ö. 243/857), Kerâbisî (ö. 248/862) ve Kalânîsî (ö. 255/869) gibi kişilerin bu alandaki katkısı da unutulmamalıdır. Mu‘tezile ve Ashabu’l-hadis arasında ılımlı bir yöntem geliştirmek suretiyle her ne kadar aklı öncelemiş olsa da akıl ile nakli uzlaştırmaya çalışmıştır. Kendisinden sonra gelen alimler sayesinde Eş‘arî mezhebi kısa bir süre içerisinde toplumdaki dinî, siyasî ve toplumsal dinamiklerin etkisiyle başta Anadolu olmak üzere Mısır, Fas, Tunus gibi İslâmın pek çok bölgesine kabul görüp yayılma imkanı bulmuştur. Bu durum Ehl-i sünnetin Mu‘tezileye karşı büyük bir başarısı olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmamız, giriş kısmından sonra İmam Eş‘arî’nin ilmi hayatında geçirdiği kelâmî devreler ile Mu‘tezile’den ayrılma nedenleri üzerine yapılan kısa tahlillerden meydana gelmektedir.

Keywords:

I am the one who gives righteousness to the wicked, and the one who gives righteousness to the wicked.
2020
Author:  
Abstract:

I am a wife, and I am a wife. 324/936) is a systematized addition by the scientists who come after him around his vocational views. This is an important part of the Ehl-i Sünnet. Thro the age of forty, Imam Asharî, who belonged to the Moshebe of Mu'tezile, as a result of his mental and mental changes, joined the Ehl-i Sunnah and created the foundations of his own system with his thoughts. They are in the midst of the shadow of the shadow of the shadow of the shadow of the shadow. 240/854) and the 243/857), Kerâbisî (e. 248/862) and Kalânîsî (E. The contribution of people such as 255/869) in this area should not be forgotten. In the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course of the course. Through the scientists who came after him, the Asharish philosophy found the possibility to be accepted and spread to many regions of Islam, including Egypt, Morocco, Tunisia, and mainly Anadolu, under the influence of religious, political and social dynamics in society in a short time. This is considered a great success of the Ehl-i Sunnit against Mu'tezile. This work is based on the short estimates made on the reasons for the departure from Mu'tezile, after the entry part of the Imam Asharî's knowledge life.

Keywords:

2020
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Field :   İlahiyat

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 329
Cite : 339
2023 Impact : 0.12
Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi