Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
ELİT KADIN BASKETBOL OYUNCULARINDA ALGILANAN STRES, OPTİMAL PERFORMANS DUYGU DURUMU VE KARAR VERME STİLLERİ
2016
Dergi:  
Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı elit kadın basketbol oyuncularının algılanan stres, optimal performans duygu durumu ve karar verme stillerinin bazı bağımsız değişkenlere göre incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin ortaya koyulmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu 2015-2016 sezonunda Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Liginde oynayan 63 kadın sporcu ( yaş=24.20±5.12) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Melbourne Karar Verme Ölçeği, Sürekli Optimal Performans Duygu Durumu Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi, t testi ve Tek Faktörlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Yaşa göre optimal performans duygu durumu alt boyutlarından kontrol duygusu alt boyutunda anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Basketbol oynama yılına göre ise açık hedefler alt boyutunda anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Yaş ve basketbol oynama yılına göre algılanan stres ve karar verme stillerinde anlamlı farklılık görülmezken; sakatlık geçirme durumlarına göre algılanan stresin alt boyutlarından olan yetersiz öz yeterlik algılarında anlamlı farklılık görülmüştür (p<0.05). Korelasyon analizi sonucunda, karar verme stillerinden dikkatli karar verme alt boyutu ile optimal performans duygu durumu alt boyutlarından açık hedefler, belirli geri bildirim ve göreve odaklanma arasında pozitif yönde düşük derecede anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kaçıngan karar verme ile yetersiz öz yeterlik algısı arasında ise negatif yönde düşük derecede anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yaşça büyük sporcuların açık hedeflerde daha iyi oldukları ve tecrübesi arttıkça kontrol duygusunun arttığı ayrıca sakatlık geçirmiş sporcuların daha yetersiz öz-yeterlik duygusuna sahip olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 275
Atıf : 496
Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi