Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 1
ÇOK AMAÇLI EVRİMSEL ALGORİTMALAR İLE FİLTRE TASARIMI
2022
Dergi:  
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Birçok iletişim sistemi, radyo frekans (RF) filtreleriyle sinyal işleyen bir radyo frekans ön ucuna ihtiyaç duyar. Mikroşerit filtreler bunu gerçekleştirebilmenin oldukça düşük maliyetli ve kolay bir yöntemidir. Filtreler, mikrodalga teknolojisini kullanan uygulamalarda önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda mikroşerit filtreler, GSM (900MHz,1800MHz), WLAN (2,45GHz), WİMAX (3,5GHz) vb. kablosuz ve mobil haberleşme sistemlerindeki gelişmelerle beraber yoğun olarak kullanılmaktadır. Kullanılabilir boyut, yüksek performans ve düşük maliyet gibi ortaya atılan kriterleri karşılamak için milimetre ve mikrodalga sistemlere artan büyük bir ilgi vardır. Bu makalede, dizi (filtre kat sayısı) n = 8-12 arası değişen değerler için 1,6 mm dielektrik yüksekliğine sahip, geçirgenlik 4,4 değeri için WLAN (2,45GHz) ve WİMAX (3,5GHz) frekansında çalışan mikroşerit düzeni kullanılarak düşük maliyetli ve düşük ekleme kayıplı S-bant alçak geçiren filtrenin (AGF) tasarımını evrimsel algoritmalar ile kolaylaştırılmasını göstermektedir. Bu çalışmada standart yapılanlara ek olarak değişken filtre kat sayısı ve simetri durumu problemin zorluk derecesini bir basamak daha ileri götürmektedir. Tasarım simülasyonu, MATLAB programı kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tasarım sonucunda algoritmaların başarı grafiklerinin yanı sıra her algoritma için tasarlanan filtrenin S11 ve S21 (dB) parametreleri MATLAB programı ile çizdirilmiştir. En başarılı sonuç olan diferansiyel evrim algoritması ile yapılan optimizasyon ile elde edildiği görülmüş ve farklı bir frekans bandı için ayrıca bir yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Filter Design With Multi-objective Evolutionary Algorithms
2022
Yazar:  
Özet:

Many communication systems require a radio frequency front end that processes signals with radio frequency (RF) filters. Microstrip filters are a very low cost and easy way to do this. Filters have an important place in applications using microwave technology. Also, microstrip filters, GSM (900MHz, 1800MHz), WLAN (2.45GHz), WIMAX (3.5GHz) etc. It is used extensively with the developments in wireless and mobile communication systems. There is a growing interest in millimeter and microwave systems to meet the criteria put forward such as usable size, high performance and low cost. In this article, the array (filter coefficient) has a dielectric height of 1.6 mm for values ranging from n = 8-12, using a microstrip scheme operating at WLAN (2.45GHz) and WIMAX (3.5GHz) frequencies for a transmittance value of 4.4. It shows that the design of a low cost and low insertion loss S-band low-pass filter (LPF) is facilitated by evolutionary algorithms. In this study, in addition to the standard ones, the variable filter coefficient and symmetry situation take the difficulty level of the problem one step further. Design simulation is carried out using the MATLAB program. As a result of the design, the S11 and S21 (dB) parameters of the filter designed for each algorithm, as well as the success graphs of the algorithms, were drawn with the MATLAB program. It was seen that the most successful result was obtained with the optimization made with the differential evolution algorithm and another one was made for a different frequency band.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 986
Atıf : 2.256
Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi