User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 21
 Downloands 10
Toplumda Yaşayan Yaşlılarda Düşme Korkusu: Uyku Kalitesi, Depresyon ve Yaşam Kalitesi ile İlişkisi
2021
Journal:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Yaşlı insanlarda düşme korkusu, sadece düşmeler için bir risk faktörü değildir, aynı zamanda sağlık sorunları ile de ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, toplumda yaşayan yaşlılarda düşme korkusunun uyku kalitesi, depresyon ve yaşam kalitesi ile ilişkisini araştırmaktı. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Mini Mental Durum Değerlendirme Testi ≥25 olan 65 yaş üstü 150 yaşlıyı içeriyordu. Uluslararası Düşme Etkinlik Skalası ile düşme korkusu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ile uyku kalitesi, Geriatrik Depresyon Ölçeği ile depresyon ve Kısa Form- 36 ile yaşam kalitesi verileri toplandı. Bulgular: Düşme korkusu olan ve olmayan katılımcılarda; uyku kalitesi, depresyon ve yaşam kalitesi anlamlı olarak farklıydı. Düşme korkusu, depresyon ve uyku kalitesi skorları ile pozitif, yaşam kalitesi ile negatif olarak korele idi. Regresyon analizine göre uyku kalitesi ve depresyon skorları düşme korkusu ile pozitif korelasyon gösterdi. Fiziksel işlevsellik ve ağrı alt ölçekleri ise düşme korkusu skorları ile negatif korelasyon gösterdi. Sonuç: Bu çalışmada, kötü uyku kalitesi, depresif belirtiler ve düşük yaşam kalitesi yaşlı insanlarda düşme korkusu ile ilişkili bulunmuştur. Toplumda yaşayan yaşlılarda düşme korkusunu azaltmak için uyku kalitesini, psikolojik sağlığı ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik girişimler planlamak faydalı olabilir.

Keywords:

Fear of Falling in the Society: The Relationship with Quality of Sleep, Depression and Quality of Life
2021
Author:  
Abstract:

Purpose: Fear of falling in the elderly is not only a risk factor for falling, it is also associated with health problems. The aim of this study was to explore the relationship of the fear of falling in the community with the quality of sleep, depression and quality of life. Tools and Methods: The study included 150 older people over the age of 65 with a Mini Mental Condition Assessment Test ≥ 25. With the International Falling Event Scale, the fear of falling, the Pittsburgh Sleep Quality Index, the quality of sleep, the depression with the Geriatric Depression Scale, and the Short Form-36, the quality of life data were collected. Results: In participants who were afraid of falling and not; the quality of sleep, depression and quality of life was significantly different. Fear of fall, depression and sleep quality scores were positive, negative with quality of life. Regression analysis showed a positive correlation with sleep quality and depression scores with fear of falling. The physical functionality and the low scale of pain showed a negative correlation with the scores of fear of fall. This study found that poor quality of sleep, depressive symptoms and low quality of life were associated with fear of falling in older people. Planning efforts to improve the quality of sleep, mental health and quality of life in the community can be helpful to reduce the fear of falling in the community.

Keywords:

0
2021
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 163
Cite : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi