Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Prevalence of the metabolic syndrome among adults in a family health center in Turkey
2012
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Abstract Objective: The purpose of this study was to determine the prevalence of the metabolic syndrome (MetS) in an urban population enrolled at a family health center in the city of Isparta. Material and Method: Systematically selected individuals aged 20 and over were studied using stratified sampling. A total of 1014 subjects participated in the study. The MetS was diagnosed using the National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) and the International Diabetes Federation (IDF) criteria. Results: According to ATP III and IDF definitions, the overall prevalence of the MetS was 29.9% and 35.3%, respectively. By both definitions, the prevalence was higher in women than men. For ATP III, it was 32.6% versus 26.7%; while it was 37.9% versus 32.3% for IDF. The prevalence increased significantly by age for both definitions. The most common component was low HDL-C (52.1%) for ATP III, however it was abdominal obesity (72.1%) for IDF. Conclusion: There is a high prevalence of MetS in this urban population. Considering our results, it is noteworthy that one third of our population has the risk of developing diabetes and cardiovascular disease. These findings indicate the need for support and promotion of healthy lifestyle behaviors among individuals of our family health center. Özet Türkiye'de bir aile sağlığı merkezindeki erişkin bireylerde metabolik sendrom prevalansı Amaç: Bu çalışmanın amacı Isparta ili kentsel alanında bulunan aile sağlığı merkezimize kayıtlı erişkin bireylerde metabolik sendrom prevalansını belirlemektir. Materyal ve Metod: Sistematik olarak tabakalı örnekleme ile belirlenen 20 yaş ve üzeri toplam 1220 kişiden 1014'ü çalışmaya dahil edilmiştir. Metabolik sendrom (MetS) prevalansı Ulusal Kolesterol Eğitim Programı (NCEP) Erişkin Tedavi Paneli III (ATP III) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tanımlamaları kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular: ATP III ve IDF tanımlamalarına göre MetS prevalansı sırasıyla % 29.9 ve % 35.3 olarak bulunmuştur. Her iki tanımlamayla da prevalans kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir. ATP III için bu oranlar % 32.6'ya % 26.7 iken, IDF için % 37.9'a % 32.3 düzeylerindedir. Prevalans her iki tanımlamayla da yaşla birlikte artış göstermiştir. En yüksek oranda saptanan MetS kriteri, ATP III tanımlamasıyla düşük HDL-C (% 52.1) iken IDF tanımlaması ile abdominal obezite (% 72.1) olmuştur. Sonuç: Kentsel alandaki bu toplumda MetS prevalansı yüksek bulunmuştur. Sonuçlarımız değerlendirildiğinde incelenen toplumun yaklaşık üçte biri diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların gelişimi açısından risk altındadır. Bu bulgular aile sağlığı merkezimizdeki bireylerde sağlıklı yaşam tarzı davranışlarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi ihtiyacını ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler: Metabolik sendrom, prevalans, aile sağlığı merkezi

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi