Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 26
 İndirme 9
Çocukların ve ebeveynlerinin oral hijyen alışkanlık (OHA) düzeylerinin karşılaştırılması ve değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Amaç; Çalışmamızda, hastaların ve ebeveynlerinin ağız ve diş sağlığı için kullandıkları oral hijyen araçlarının kullanım sıklıklarını tespit etmek, çocukların oral hijyen alışkanlıkları (OHA) kazanmasında ebeveynlerin ne kadar etkili olduğunu değerlendirmek ve ebeveynleri oral hijyenin önemi hakkında yeterli düzeyde bilgilendirmek amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem; Araştırmada, Pedodonti ABD Kliniği’ne başvuran 12-14 yaşları arasındaki 360 çocuk hastanın DMFT İndeksine göre çürük insidansı, organoleptik yönteme göre ağız kokusu olup olmadığı, dişlerini fırçalarken kanama durumu değerlendirilmiştir. Başvuran hastaların ve ebeveynlerinin (352 anne, 332 baba) oral hijyen alışkanlıkları (diş fırçalama sıklıkları, diş ipi ve ağız gargarası kullanımı, dil temizliği) da değerlendirilip birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bulgular; Çocuklarda DMFT İndeksinin, yaşla birlikte artış gösterdiği belirlenmiştir. Bununla birlikte, çalışmaya katılan çocukların neredeyse yarısında hekim tarafından (% 42,7) ağız kokusu olduğu tespit edilirken, başvuranların % 33’ü ağız kokusu şikayeti olduğunu belirtmişlerdir. Çocukların % 5’i dişlerini hiç fırçalamadıklarını belirtirken, bu değer ebeveynlerde % 13,7 olarak belirlenmiştir. Sonuç; Diş ipi ve ağız gargarası kullanımı, dil temizliği, diş fırçalama gibi oral hijyen alışkanlıklarının, çocuklar ve ebeveynleri arasında düzenli olarak uygulanmadığı tespit edilmiştir. Ebeveynlerin OHA’larının yetersiz olmasının ve bu konuda çocukları bilgilendirmemelerinin, çocukların da OHA’larına yeteri kadar özen göstermemelerine neden olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler; oral hijyen alışkanlıkları, DMFT, ağız kokusu, oral hijyen

Anahtar Kelimeler:

Comparison and evaluation of the levels of oral hygiene habits (OHA) of children and parents
2018
Yazar:  
Özet:

Our study aims to identify the frequency of use of oral hygiene tools that patients and their parents use for oral and dental health, to evaluate how effective parents are in obtaining oral hygiene habits (OHAs) of children, and to inform parents adequately about the importance of oral hygiene. In the study, 360 children between the ages of 12-14 who applying to the Pedodonti US Clinic, according to the DMFT Index, were assessed whether there was a dirty incidence, or no mouth smell according to the organoleptic method, and bleeding during the washing of their teeth. The oral hygiene habits of the applicant patients and their parents (352 mothers, 332 fathers) were also assessed and compared with each other (the frequency of toothbrushing, the use of tooth wire and mouth wire, language cleansing). The findings have found that the DMFT index in children increased with age. However, half of the children involved in the study were diagnosed with oral smell by the doctor (42.7 percent), while 33 percent of applicants said they complained of oral smell. 5 percent of children said they never washed their teeth, while 13.7 percent of parents said that was not to wash their teeth. The result was that oral hygiene habits, such as the use of toothbrush and mouth gargarage, language cleaning, toothbrushing, were not regularly applied among children and their parents. The conclusion is that the parents’ OHAs are insufficient and they don’t inform their children about this, and the children don’t take enough care of their OHAs. Keywords; oral hygiene habits, DMFT, oral smell, oral hygiene

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.217
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi