Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
Doğrusal parametrik ve doğrusal olmayan gerçek sistemlerin yapay arı kolonisi algoritması kullanılarak modellenmesi
2014
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmacılar, klasik optimizasyon tekniklerinin kullanılmasının yetersiz olduğu problemler için farklı çözüm arayışlarına girmiş, çalışmalarını bu yönde devam ettirmişlerdir. Yapay zeka optimizasyon teknikleri ise bu çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yapay zeka optimizasyon teknikleri, karmaşık optimizasyon problemlerinin çözümünde sık sık kullanılmaya başlanmış ve olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Doğadan esinlenen algoritmaların yeni bir dalı olan sürü zekâsı yaklaşımı, böceklerin içgüdüsel problem çözme becerilerini kullanan etkili metasezgisel yöntemler geliştirebilmek için böcek davranışlarının modellenmesine odaklanmıştır. Yapay Arı Kolonisi (YAK) Algoritması da sürü zekasına sahip olan arıların davranışlarını esas alıp geliştirilmiş ve karmaşık problemlerin çözümünde kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada da, doğrusal olan parametrik ve doğrusal olmayan gerçek sistemlerin sürü zekası yaklaşımına örnek olan yapay zeka optimizasyon tekniklerinden Yapay Arı Kolonisi (YAK) Algoritması ile modellenmesi gerçekleştirilmiş olup, Genetik algoritma (GA) ve Klonal Seçme Algoritması (KSA) ile başarımı karşılaştırılmıştır. Benzetim çalışmalarında literatürde kıyaslama problemlerinde sıklıkla kullanılan bir adet doğrusal parametrik ve bir adet doğrusal olmayan gerçek sistem bu algoritmalar yardımıyla modellendirilmiştir. Benzetim sonuçlarına göre doğrusal parametrik sistemlerin modellenmesinde YAK algoritması, GA’ya çok yakın bir sürede parametre tahmini yapmış, farklı koloni sayılarında ise hem GA’dan hemde KSA’dan daha düşük modelleme hatası ile sonuç alındığı görülmüştür. Doğrusal olmayan gerçek sistem modellemelerde ise aynı durum söz konusu olup, koloni sayılarındaki değişime bağlı olarak YAK algoritması, GA ve KSA’na göre daha düşük hata ve daha erken sürede sistemi modelleyebildiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 1.909
Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Dergisi