Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 305
 İndirme 44
 Sesli Dinleme 1
KİĞILI ŞEYH SELİM EFENDİ’NİN ŞİİRLERİNDE HZ. PEYGAMBER SEVGİSİ
2019
Dergi:  
Bingöl Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kiğılı Şeyh Selim Efendi, Tanzimat döneminde Türk İslam edebiyatı alanında eserler ortaya koymuş, Bingöl’ün yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden birisidir. Şair 1813 yılında Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlı Aznafer (Doğankaya) köyünde dünyaya gelmiştir. Şiirlerinde Sin ve lam’ı mahlas olarak kullanan şair, eğitim hayatına babası olan İsmail ağanın yanında başlamıştır. Dönemin önemli âlimlerinden olan Ahmet Ziyaeddin Gümüşhanevî’nin yanında dinî ilimler tahsil eden şair, tasavvufi eğitimini yörenin önemli âlimlerinden ve şeyhlerinden olan Şeyh Ali Rıza Septi’nin yanında tamamlayarak icazetini almıştır. Kiğılı Şeyh Selim Efendi’nin şiirlerinden hareketle Arapça ve Farsça bilen âlim bir zat olduğu anlaşılmaktadır. Şair, 1898 yılında Bingöl ili Kiğılı ilçesine bağlı olan Haraba köyünde vefat etmiştir. Kiğılı Şeyh elim Efendi, Tanzimat döneminde sosyal, siyasal ve kültürel değerleri içinde barındıran ve bu değerlerin sonraki nesillere ulaştırılmasında önemli bir yerin sahibi olan edebiyatta yaşanan bütün değişim ve farklılaşmalara karşın Türk İslam Edebiyatının hayat ve sanat anlayışına bağlı kalarak eserlerini bu edebiyat havzasının mazmun ve nazım şekilleri etrafında meydana getirmiştir. Söz konusu bu çalışmamızda Hz. Peygamberin peygamberliği, isimleri ve sıfatlarının yanı sıra ondan sadır olan haller ve söylemleri etrafında rivayet edilen hadisleri örnek beyitler ile ele alarak Kiğılı Şeyh Selim Efendi’nin şiirlerinde ele aldığı peygamber tasavvuru ve sevgisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In the covenant of the Lord HZ. The Prophet's Love
2019
Yazar:  
Özet:

Kiğılı Sheikh Selim Efendi, who in the Tanzimat period has shown works in the field of Turkish Islamic literature, is one of the important figures that Bingöl has grown up. The poet was born in 1813 in the village of Aznafer (Doğankaya) connected to the Kiqi district of Bingöl. The poet who used Sin and Lam as a mahlas in his poems began his educational life alongside his father, Ismail Bagan. Thro the period, the poet, who is one of the most important scientists of the period, Ahmet Ziyaeddin Gümüşhanevî, who has tailored religious sciences, has received his exhortation by completing his tasavvufi education with Sheikh Ali Rıza Septi, who is one of the most important scientists of the region. It is clear that the Poetry of Shaykh Salim Efendi is an Arabic and Persian-knowledge. The poet died in 1898 in the village of Haraba, which is linked to the Bingöl or Kiğılı district. Despite all the changes and differences in the literature, which hosts social, political and cultural values in the Tanzimat period and possesses an important place in the transmission of these values to the next generations, the Turkish Islamic Literature is dependent on the life and art understanding and has created its works around the masmun and nazim forms of this literary pool. This is the subject of our work. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him).

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Bingöl Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 143
Atıf : 152
2023 Impact/Etki : 0.222
Bingöl Araştırmaları Dergisi