Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 8
Fozia Bora. Writing History in the Medieval Islamic World The Value of Chronicles as Archives. Great Britain: I. B. Tauris Bloomsbury Publishing, 2019, 250 sayfa.
2020
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslâm tarihinde önemli gelişmelerin yaşandığı Memlükler döneminde (648-923/1250-1517) yetişen pek çok âlim, tefsir, hadis, fıkıh, kelâm gibi dinî ilimlerin yanı sıra lügat ilimleri, tarih, coğrafya ve tabakât gibi beşerî ilimler sahasında da çokça eser kaleme almıştır. Bu dönemde en fazla eser verilen bilim dalı ise tarihtir. Bu çerçevede telif edilen siyasi, idari, kurumsal, mahallî tarih eserleri, şehir tarihleri, ansiklopediler, siyer ve biyografi kitapları sonradan kendi sahalarının vazgeçilmez kaynakları hâline gelmiştir. Yine bu dönemde ilmiye sınıfına mensup olan tarihçiler dışında, büyük emirler, rütbesiz memlükler, küçük memurlar ve ticaret erbabı gibi farklı toplumsal kesimlerden insanlar da tarih kitapları yazmışlardır. Ulusal ve uluslararası literatürde Memlükler dönemi tarih yazıcılığına dair çok sayıda çalışma vardır. Bunlardan D.P. Little’ın An Introduction to Mamluk Historiography: An Analysis of Arabic Annalistic and Biographical Sources for the Reign of Al-Malik-An-Nāṣir Muḥammad Ibn Qalā’ūn (Wiesbaden: Franz Steiner Verlag GmbH, 1970) ve F.Y. Ayaz’ın Memlükler’de Tarih ve Tarihçiler (Ankara: Türk Tarih Kurumu, 2020) adlı eserleri ile bu dönem tarihçiliğini bir bütün olarak inceleyen bazı çalışmalar istisna edilirse konuyu bir eser yahut bir tarihçi üzerinden ele alan çalışmalar dönemin genel özelliklerini yansıtma ve kapsamlı veriler sunma bakımından yetersizdir. Bununla birlikte dönemin önemli tarihçi ve eserlerini konu edinen bu çalışmalar Memlük tarih yazıcılığını bir bütün olarak görmeyi sağlayacak veriler sunar. Fozia Bora’nın Writing History in the Medieval Islamic World -The Value of Chronicles as Archives- adlı eseri de son dönemdeki Memlük çalışmaları arasında dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Fozia Bora. Writing History in the Medieval Islamic World The Value of Chronicles as Archives. Great Britain: I. B. Tauris Bloomsbury Publishing, 2019, 250 sayfa.
2020
Yazar:  
Özet:

In the Islamic history, where significant developments occurred in the Memlikes period (648-923/1250-1517) many religious sciences, such as tefsir, hadith, fıkıh, kelâm, as well as the field of human sciences, such as false sciences, history, geography and tabakât have also received many works. The most popular science in this period is history. The political, administrative, corporate, local history works, city history, encyclopedias, siers and biographical books, which have been written in this framework, have later become the indispensable sources of their fields. Again, in this period, in addition to the historians who belonged to the class of science, people from different sections of society, such as great orders, unrighteous monks, small officers, and the trade wardrobe, have also written history books. In national and international literature there are numerous studies on history printing of the Period of Maturities. This is D.P. Little's An Introduction to Mamluk Historiography: An Analysis of Arabic Annalistic and Biographical Sources for the Reign of Al-Malik-An-Nāṣir Muḥammad Ibn Qalā'ūn (Wiesbaden: Franz Steiner Verlag GmbH, 1970) and F.Y. Ayaz’s works in Memlikler, History and Historians (Ankara: Turkish History Institute, 2020) and some studies that study the historicity of this period as a whole are excluded, and the studies that address the subject through a work or a historian are insufficient in terms of reflecting the general characteristics of the period and providing comprehensive data. However, these studies, which are on the subject of the important historians and works of the period, provide data that will enable the Memlik history printing to be seen as a whole. Fozia Bora’s work “Writing History in the Medieval Islamic World – The Value of Chronicles as Archives” is also an important part of his recent work.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 861
Atıf : 2.470
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi