Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 5
Kinik Asitin Antioksidan ve Antimikrobiyal Kapasitesi
2022
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda doğal antioksidan ve antimikrobiyal özellik gösteren ajanlar popüler bir şekilde araştırılmaktadır. Bu amaçla fenolik bileşikler, terpenler, organik asitler antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri bakımından incelenmektedir. Bunlardan organik asitler farmakolojide, tıpta, gıdada ve endüstride giderek daha fazla kullanım alanı bulabilmektedir. Kinik asit pek çok yenebilir meyve ve bitkide bulunan doğal bir organik bileşiktir. Bu çalışmada sikloheksankarboksilik asit yapısında olan kinik asitin yedi farklı yöntem (DPPH, ABTS, CUPRAC, DMPD, FRAP, Fe3+ indirgeme ve Total antioksidan yöntemi) kullanarak in vitro olarak antioksidan aktivitesi tespit edilmiştir. Ayrıca fungi (C. albicans), gram- pozitif bakteriler (S. pyogenes, S. aureus) ve gram-negatif bakteriler (K. pneumoniae, P. aeruginosa ve E. coli) üzerindeki antimikrobiyal etkisi disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Sonuç olarak kinik asitin geniş spektrumlu antimikrobiyal özelliğe sahip olduğu ancak antioksidan özelliğinin yok denecek kadar az olduğu bulunmuştur. Özellikle K. pneumoniae, E. coli, S. aureus, S. Pyogenes ve P. aeruginosa üzerinde antimikrobiyal etkinliği oldukça iyi iken C. albicans üzerinde etki göstermemiştir. Kinik asitin antioksidan özelliği düşük olmasına rağmen suda çok iyi çözünmesi nedeniyle bu yöntemlerden DMPD yönteminde daha fazla antioksidan özellik göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Antioxidant and Antimicrobial Capacity Of Quinic Acid
2022
Yazar:  
Özet:

Recently, agents with natural antioxidant and antimicrobial properties have been popularly studied. For this purpose, phenolic compounds, terpenes, and organic acids are examined in their antioxidant and antimicrobial properties. Of these, organic acids are increasingly being used in pharmacology, medicine, food, and industry. Quinic acid is a natural organic compound found in many edible fruits and plants. In this study, the antioxidant effect of quinic acid, which has the structure of cyclohexane carboxylic acid, was determined in vitro using seven different methods (DPPH, ABTS, CUPRAC, DMPD, FRAP, Fe3+ reduction, and Total antioxidant method). In addition, its antimicrobial effect on fungi (C. albicans), gram-positive bacteria (S. aureus, S. pyogenes), and gram-negative bacteria (E. coli, K. pneumoniae, and P. aeruginosa) were determined by the disk diffusion method. As a result, it was found that quinic acid has broad-spectrum antimicrobial properties, but its antioxidant properties are too low to be highlighted. While its antimicrobial activity was quite good, especially on K. pneumoniae E. coli, S. aureus, S. Pyogenes, and P. aeruginosa, it did not show any effect on C. albicans. Although the antioxidant property of quinic acid is low, it showed more antioxidant properties in the DMPD method, which is one of these methods, because it dissolves very well in water.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.895
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi