Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 21
Yerel Seçim Sonuçları Temelinde Üsküdar’ın Siyasi Yapısının Sosyolojik Analizi
2015
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Son derece köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Üsküdar, İstanbul’un en önemli ilçelerinden biridir. Sosyo-kültürel açıdan çok köklü bir tarihi geçmişi bünyesinde barındıran Üsküdar, daha önceleri il statüsünde iken, 1926 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. İstanbul Boğazı kıyılarının güneydoğusunda yer alan ilçe toprakları, kuzey-güney doğrultusunda uzanır. 1960’lı yılların ortasında 135.000 civarında nüfusa sahip olan Üsküdar’ın nüfusu hızlı bir artış sergilemiş ve günümüze gelindiğinde 535.000’e yaklaşmıştır. TÜİK 2014 yılı ADNKS verilerine göre ilçede 534.636 kişi yaşamaktadır. Bu çalışmada, siyaset sosyolojisinin yöntem ve teknikleri kullanılarak, yapısal-işlevselci bir bakış açısından hareketle, İstanbul’un en kadim ve en önemli ilçelerinden biri olan Üsküdar’ın siyasi yapısı ve bu siyasi yapının Türkiye’nin genel siyasi yapısı içindeki yerinin incelenmesi hedeflendi. Bir başka anlatımla bu çalışmada, yerel seçim sonuçları temel alınarak Üsküdar’da siyasi iktidarın oluşumu, şekillenişi, işleyiş ve değişim düzenlilikleri araştırıldı. Bu amacı gerçekleştirmek için temel veri kaynağı olarak yerel seçimler kullanıldı. Bilindiği gibi yerel seçimler, yerel siyasi yapının şekillenişinde belirleyici rol oynar. Bu bağlamda, yine tarihsel bir perspektiften yola çıkılarak, siyaset sosyolojisinin yöntem ve teknikleri kullanılıp, ilk aşamada 1960’lı yılların başından günümüze, Üsküdar’da ve Türkiye’de siyaset yapma geleneğine ve siyasi yapının oluşumuna; ikinci safhada ise zaman içinde yaşanan değişime ışık tutmak hedeflendi. Daha net bir ifadeyle, incelenen zaman diliminde gerçekleşen yerel seçimlerin sonuçları incelenerek, Üsküdar’ın siyasi yapısının daha net bir şekilde ortaya konması hedeflendi. <

Anahtar Kelimeler:

Based on Local Election Results, the Social Analysis of the Political Structure of Üsküdar
2015
Yazar:  
Özet:

With a very rooted historical history, Üsküdar is one of the most important districts of Istanbul. As well as a sociocultural historical history, Usküdar, which has a very rooted historical history, was previously in the state status, in 1926 he gained the state of district. The district territories located south-eastern of the Istanbul Gulf coast are stretched in the north-south direction. In the mid-1960s, the population of Üsküdar, which has a population of approximately 135,000, has seen a rapid increase and has reached 535,000 to the present day. According to the 2014 ADNKS data, there are 534,636 people living in the district. In this study, using the methods and techniques of political sociology, moving from a structural-functional point of view, the political structure of Üsküdar, one of the oldest and most important districts of Istanbul, and the place of this political structure in the general political structure of Turkey, was aimed at the study. In this study, on the basis of local election results, the formation, formation, functioning and change arrangements of political power in Üsküdar were investigated. Local choices were used as a basic data source to this goal. Local elections, as it is known, play a decisive role in the formation of local political structure. In this context, again starting from a historical perspective, the methods and techniques of political sociology were used, and in the first phase, from the beginning of the 1960s to the present, the tradition of making politics and the formation of political structure in Üsküdar and in Turkey, and in the second phase, the aim was to keep light on the change that has occurred over time. In a clearer way, by examining the results of local elections in the examined period, the objective was to clear the political structure of Üsküdar more clearly. “The

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Karadeniz Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 859
Atıf : 366
2023 Impact/Etki : 0.081
Karadeniz Araştırmaları Dergisi