Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Siirt İlinde Yetiştirilen Zivzik ve Pervari Nar Genotiplerinin Pomolojik ve Fizikokimyasal Özellliklerinin Karakterizasyonu
2023
Dergi:  
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Siirt ilinde ticari olarak nar yetiştiriciliği Şirvan ve Pervari ilçelerinde yoğunlaşmıştır. Zivzik nar çeşidi tescil edilmiş bir nar çeşidi olmakla birlikte yetiştirildiği bölge (Zivzik, Sarıdana, Kapılı ve Pirinçli köyleri) dışında pek tanınmamaktadır. Pervari narı ise Bitlis deresi, Hizan ile Pervari arasında kalan bölgelerde yetiştirilmektedir. Bu çalışmada, Siirt ilinde farklı lokasyonlardan toplanan Zivzik (n=8) ve Pervari (n=10) nar genotiplerine ait farklı boyutlardaki meyvelerin pomolojik ve fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. İncelenen pomolojik özellikler meyve ağırlığı, dane randımanı, 100 dane ağırlığı, meyve eni-boyu, tane eni-boyu, kabuk ve dane rengi, meyve suyu randımanı, meyve suyu yoğunluğu ve rengidir. İncelenen fizikokimyasal özellikler SÇKM, toplam asit, pH, askorbik asit, toplam şeker, indirgen şeker, toplam fenolik madde, antosiyanin, antioksidant kapasite (DPPH), nem ve kül miktarıdır. Zivzik ve Pervari narlarında en fazla bulunan organik asidin sitrik asit olduğu (3.34-4.67g/L) ayrıca malik asidin Zivzik narında daha fazla (1.76 g/L) bulunduğu tespit edilmiştir. Fenolik bileşiklerin miktarı bakımından Zivzik narının daha zengin olduğu saptanmıştır. İki çeşidin meyvesinde de kuersetin ve kafeik asit en yoğun bulunan fenolik bileşiklerdir.

Anahtar Kelimeler:

Characterization Of Pomological and Physicochemical Properties Of Zivzik and Pervari Pomegranate Genotypes Grown In Siirt Province
2023
Yazar:  
Özet:

Commercial pomegranate cultivation in Siirt province is concentrated in Şirvan and Pervari districts. Although Zivzik pomegranate variety is a registered pomegranate variety, it is not well known outside the region where it is grown (Zivzik, Sarıdana, Kapılı and Pirinçli villages). Pervari pomegranate is grown in the regions between Bitlis stream, Hizan and Pervari. In this study, pomological and physicochemical characteristics of different sized fruits of Zivzik (n=8) and Pervari (n=10) pomegranate genotypes collected from different locations in Siirt province were investigated. The pomological characteristics examined were fruit weight, aril yield, 100 aril weight, fruit width-length, aril width-length, rind (peel) skin and aril colour, juice yield, juice density and colour. The physicochemical properties analysed were total soluble solids, total acid, pH, ascorbic acid, total sugar, reducing sugar, total phenolic substance, anthocyanin, antioxidant capacity (DPPH), moisture and ash content. It was found that the most abundant organic acid in Zivzik and Pervari pomegranates was citric acid (3.34-4.67 g/L) and malic acid was found more in Zivzik pomegranate (1.76 g/L). Zivzik pomegranate was found to be richer in terms of the amount of phenolic compounds. Quercetin and caffeic acid are the most abundant phenolic compounds in the fruit of both varieties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 829
Atıf : 1.105
2023 Impact/Etki : 0.011
Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi