Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 2
DERİN ÖĞRENME YÖNTEMİ İLE BİTKİ YAPRAĞI HASTALIK SINIFLANDIRMA ÇALIŞMASI PERFORMANS ANALİZİ
2022
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bitkilerin yetiştirilme süreci zahmetli ve uzun süren bir işlemdir. Bitki yetiştiriciliği ile uğraşan kişilerin en önemli sorunlarından biri bitki hastalığıdır. Hastalıkla mücadelede ilk olarak yapılması gereken hastalığın tanınmasıdır. Hastalığın hızlı bir şekilde tespit edip gereken önlemleri hızlı bir şekilde alabilmek oldukça önemlidir. Çalışmada domates yapraklarındaki hastalık belirlenmesinde derin öğrenme yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada veri seti hastalık olarak 10 sınıftan oluşan toplam 18.160 domates yaprağı görüntüsü bulunmadır. Görüntü hastalık sınıflandırmasında derin evrişimli sinir ağları (ESA) modellerden ön eğitimli ağlar olan GoogleNet, AlexNet, SqueezeNet, ShuffleNet ve ResNet-18 modelleri kullanılmıştır. Modellerde eğitim veri seti %70 eğitim, %15 doğrulama ve %15 test olarak ayrılmıştır. Eğitilen ağların test verisi ile performans ölçütleri doğruluk, kesinlik, özgüllük ve f-skor değerleri hesaplanmıştır. Modellerin doğruluk oranları AlexNet, GoogleNet, ShuffleNet, SqueezeNet ve ResNet-18 için sırasıyla %93.93, %95.18, %94.82, %94.29 ve %81.79 olarak elde edilmiştir. Yapılan analizlere göre ön eğitimli ağların domates yaprağı hastalık sınıflandırma çalışmasında en iyi performans gösteren modelin GoogleNet olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The method of learning of the skin with the method of learning of the skin with the method of learning of the skin with the method of learning of the skin with the method of learning
2022
Yazar:  
Özet:

The process of cultivation of plants is a difficult and long-term process. One of the most important problems of people who deal with plant cultivation is plant disease. The first thing to do in the fight against the disease is to recognize the disease. It is very important to be able to quickly detect the disease and take the necessary measures. In the study, deep learning methods were used to identify the disease in the tomato leaves. The study contains a total of 18,160 images of tomato leaves consisting of 10 classes as a disease. In the image disease classification, GoogleNet, AlexNet, SqueezeNet, ShuffleNet and ResNet-18 models, which are pre-trained networks from deep evolutionary nervous networks (ESA) models, have been used. The training data set in models is allocated to 70% training, 15% verification and 15% test. With the test data of the trained networks, performance standards are calculated with accuracy, accuracy, peculiarity and f-score values. The accuracy rates for the models AlexNet, GoogleNet, ShuffleNet, SqueezeNet and ResNet-18 were 93.93, 95.18, 94.82, 94.29 and 81.79 respectively. According to the analyses made, it has been found that the best performance model in the study of tomato leaf disease classification of pre-trained networks is GoogleNet.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 54
2023 Impact/Etki : 0.136
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi