Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 27
 İndirme 5
Okul Çağı Çocuklarının Beslenme Durumları ile Bazı Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki
2018
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı’na başvuran çocukların beslenme durumlarının ve beslenme alışkanlıklarının saptanması, beslenme durumları ile bazı biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 7-11 yaş arası (9,0±1,4 yıl) 300 çocuk (150 erkek/150 kız) üzerinde yürütülmüştür. Beslenme durumlarının değerlendirilebilmesi için 3 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Elde edilen veriler Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi’ndeki (2015) besinlerin tüketilmesi önerilen porsiyon miktarları ile karşılaştırılmıştır. Çocukların antropometrik ölçümleri  (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, triseps deri kıvrım kalınlığı, üst orta kol çevresi) araştırmacılar tarafından alınmıştır. Biyokimyasal parametreler hasta dosyalarından kaydedilmiştir. Beden kütle indeksi sınıflandırmasına göre araştırmaya katılan çocukların %22,3’ü normal ağırlıklı, %15,3’ü fazla kilolu ve %62,4’ü obez grubundandır. Obez çocukların çoğunluğu süt (%43,3), et (%53,5) ve ekmek-tahıl grubunu (%54,0) önerilenden fazla, sebze-meyve grubunu (%41,7) önerilenden az miktarda tüketmektedir.  Genel olarak süt, et, ekmek-tahıl, yağ-şeker grupları tüketim miktarları ile tüm antropometrik ölçümleri arasında pozitif yönde, sebze-meyve grubu tüketimleriyle ise negatif yönde bir korelasyon saptanmıştır (p<0,01) Et, ekmek-tahıl ve yağ-şeker grubu tüketimiyle glukoz, insülin, toplam kolesterol, LDL kolesterol, trigliserid, ALT ve AST değerleri arasında pozitif yönde, sebze-meyve tüketimleriyle glukoz, insülin, toplam kolesterol, LDL kolesterol değerleri arasında ise negatif yönde bir ilişki saptanmıştır (p<0,05, p<0,01). Yeterli ve dengeli bir beslenme programı antropometrik ölçümlerde, lipid ve glisemi parametre düzeylerinde iyileşme sağlayabilir. Çocukların sağlıklı beslenme ile ilgili bilgilerini ve farkındalıklarını artıracak ulusal eğitim programlarının belirli aralıklarla yapılması önemlidir. 

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between School Age Children's Nutrition Conditions and Certain Biochemical Parameters
2018
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the nutritional conditions and eating habits of children applying to the Department of Pediatric Endocrinology Science, to evaluate the relationship between their nutritional conditions and certain biochemical parameters. The study was conducted on more than 300 children (150 men/150 girls) between the ages of 7-11 years (9,0±1,4 years). Three-day food consumption records were taken to assess the nutritional conditions. The data obtained were compared with the recommended portion amounts of foods in the Special Nutrition and Nutrition Guide to Turkey (2015) with the recommended portion amounts. Anthropometric measurements of children (body weight, length, back circle, triseps skin curved thickness, upper middle arm circle) were taken by researchers. The biochemical parameters are recorded from the patient files. According to the body mass index classification, 22.3 percent of the children involved in the study were normal weight, 15.3 percent overweight and 62.4 percent obese. The majority of obese children consume milk (43.3%), meat (53.5%) and bread and bread group (54.0%) more than recommended, and vegetable and fruit group (41.7%) less than recommended. In general, milk, meat, bread, fat-sugar groups have been identified a correlation in the positive direction between the consumption quantities and all the anthropometric measurements, while with the consumption of the vegetable-fruit group has been identified a correlation in the negative direction (p<0,01) Meat, bread-fruit and fat-sugar group consumption has been identified a positive direction between the values of glucose, insulin, total cholesterol, LDL cholesterol, triglyceride, ALT and AST, and vegetable-fruit consumption has been identified a negative direction between the values of glucose, insulin, total cholesterol, LDL cholesterol (p<0,05, p<0,01). A sufficient and balanced dietary program can provide healing in anthropometric measurements, lipid and glycemic parameters levels. It is important that national educational programs to increase the knowledge and awareness of children about healthy nutrition are carried out at certain intervals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.939
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi