Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
DENGELİ PUAN KART-AHP-MARCOS YÖNTEMLERİNE DAYALI TEDARİKÇİ SEÇİMİ
2020
Dergi:  
Economics Business and Organization Research
Yazar:  
Özet:

Tedarik zinciri yönetiminde amaç, müşteri beklentilerini karşılarken kâr edebilmektir. Tedarik zinciri yönetiminde yer alan tedarikçi seçimi problemi maliyet azaltması, rekabet avantajı sağlaması ve işletmenin başarısının artmasıyla yeni iş imkanlarının oluşmasında önemli rol oynayan kararlardandır. Tedarikçi seçimi problemi, birden fazla tedarikçinin birden fazla kritere göre değerlendirilmesini içeren bir karar verme problemidir. Tedarikçi seçim problemlerinin çok kriterli karar verme çözüm yöntemleriyle ele alınması yaygın olan araştırma alanlarındadır. Bu çalışmanın amacı, işletme stratejik hedeflerine uygun tedarikçilerle çalışması konusunda tedarikçi seçim sürecine sistematik bir yaklaşım geliştirmektir. Tedarikçi performans değerlendirmesi ve tedarikçi seçim problemine Dengeli Puan Kart, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ve Uzlaşma Çözümüne Göre Alternatiflerin Ölçülmesi ve Sıralaması (MARCOS) yöntemlerinin olduğu bütünleşik bir çözüm yaklaşımı önerilmiştir. Önerilen yaklaşımda, Dengeli Puan Kart yöntemi mantığı çerçevesinde tedarikçi seçim kriterleri dört ana boyutta ele alınmıştır. Ana ve alt tedarikçi değerlendirme kriterlerinin önem seviyeleri yani ağırlıkları Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemiyle belirlenmiştir. Uzlaşma Çözümüne Göre Alternatiflerin Ölçülmesi ve Sıralaması (MARCOS) yöntemiyle tedarikçiler sıralanmıştır. Önerilen yaklaşımın uygulanabilirliğini göstermek için üretim işletmesinin tedarikçi seçim problemi uygulaması sunulmuştur. Önerilen yaklaşımın işletme uygulaması sonucunda işletmenin tedarikçileri sıralanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Economics Business and Organization Research

Dergi Türü :   other

Economics Business and Organization Research