Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 4
Türkiye’de Son On Yılda Saptanan Santral Sinir Sistemi Enfeksiyonlarında Viral Etkenlerin Değerlendirilmesi ve Bibliyometrik Analizi
2021
Dergi:  
Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Santral sinir sistemi (SSS) enfeksiyonları, erken tanı/tedavinin kritik derecede önemli olduğu, ciddi sekellere neden olabilen bir klinik tablo olup virüsler, saptanan başlıca etkenler arasındadır. Santral sinir sistemi enfeksiyonlarının belirlenmesinde nükleik asit testleri altın standart olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, son on yılda Türkiye’de beyin-omurilik sıvısı (BOS) örneklerinden polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemiyle viral etkenlerin araştırıldığı çalışmalar değerlendirilmiştir ve bibliyometrik analizi yapılmıştır. Yöntem: 1.1.2010 ve 1.1.2020 tarihleri arasında iki ulusal (Ulakbim, Dergipark) ve dört uluslararası (PubMed, Google Scholar, Scopus, Web of Science) veri tabanına ek olarak iki ulusal ve iki uluslararası kongre bildirileri taranmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 33 çalışmadan 12.669 BOS örneği dâhil edilmiştir. En fazla yayın yapan dergi dört çalışmayla Mikrobiyoloji Bülteni’dir. En çok BOS örneği İzmir’de toplanmış (n=5566), en fazla yayını dörder çalışmayla Ankara, Ege ve Hacettepe üniversiteleri yapmıştır. Yapılan çalışma sayısı yıllarla artış eğilimindedir. Çalışmalarda saptanan başlıca viral etkenlerin yüzdelerinin aritmetik ortalamaları enterovirüs, herpes simpleks virüs, insan herpesvirüs 6 ve 7, adenovirüs, Epstein-Barr virüs, sitomegalovirüs, varisella zoster virüs, insan parechovirüs ve parvovirüs B19 için sırasıyla %2.64, %2.58, %1.90, %0.41, %1.71, %1.57, %1.24, %0.83, %0.47 ve %0.05 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Yapılan bibliyometrik analiz ile Türkiye’deki viral SSS enfeksiyonları sıklığına dair yapılan araştırmaların son on yıldaki durumu incelenmiş ve saptanan etkenler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler konunun bilimsel literatürdeki yerinin tanımlanmasında ve moleküler yöntemlerin kullanımının arttığı, klinikle eşgüdümlü, yeni ve daha güvenilir epidemiyolojik verilerle karşılaştırılmasında yararlı olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The assessment of viral factors in central nervous system infections in Turkey in the last decade and bibliometric analysis
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: Central nervous system infections (SSS) are a clinical picture that early diagnosis/treatment is critically important, which can cause severe scales, and viruses are among the main factors that are detected. In the determination of central nervous system infections, nuclear acid tests are used as a gold standard. In this study, in the last decade in Turkey, studies on viral factors with the method of polymerase chain reaction (PZR) from brain-omurylic fluid (BOS) samples have been evaluated and bibliometric analysis has been done. Method: From 1 January 2010 to 1 January 2020, two national and two international congress reports have been scanned in addition to two national (Ulakbim, Magazine) and four international (PubMed, Google Scholar, Scopus, Web of Science) databases. Results: 12669 BOS samples were included from a total of 33 studies in the study. The most published magazine is the Microbiology Bulletin with four studies. The most BOS examples were gathered in İzmir (n=5566), the most broadcasts were made by the universities of Ankara, Ege and Hacettepe with four studies. The number of work done has tended to increase over the years. The arithmetic average of the percentages of the main viral factors identified in the studies for enterovirus, herpes simplex virus, human herpes virus 6 and 7, adenovirus, Epstein-Barr virus, sitomegalovirus, varisella zoster virus, human parechovirus and parvovirus B19 was calculated as 2.64, 2.58, 1.90, 0.41, 1.71, 1.57, 1.24, 0.83, 0.47 and 0.05 per cent respectively. Results: The study on the frequency of viral SSS infections in Turkey with the bibliometric analysis has been studied and assessed in the last ten years. The obtained data will be useful in determining the place of the subject in scientific literature and in comparison with clinically-coordinated, new and more reliable epidemiological data where the use of molecular methods increases.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 115
Atıf : 38
2023 Impact/Etki : 0.089
Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi