Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
CUMHURİYET DÖNEMİ SERGİCİLİĞİNİN TEMELLERİ “İZMİR 9 EYLÜL SERGİLERİ 1927-1928”
2022
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

İzmir, Milli Mücadele’nin sembol kenti olmasının yanında, Cumhuriyet dönemi iktisadının gelişiminde de önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Nitekim Türkiye İktisat Kongresi’nin İzmir’de toplanmasında bu iki unsur ön plana çıkmaktadır. Kongrede milli iktisadın gerçekleştirilmesi ve bu kapsamda yerli malı üretimine ve kullanımına öncelik verilmesi kararlaştırılmış ve bu kararlar Cumhuriyet dönemi ekonomi politikasının temellerini oluşturmuştur. Bu amaca ulaşmak doğrultusunda ürünlerin sergilenmesi anlayışı gelişerek “Numune Meşheri”ni doğurmuş ve böylece Cumhuriyet dönemi sergiciliğinin gelişmesini sağlayacak ilk adım atılmıştır. Numune Meşheri’nin ardından İzmir’in Akdeniz’e açılan bir liman şehri olması ticaretin gelişmesinde önemli katkı sağlayan sergicilik hareketinin devamını beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in de desteğiyle 1927 yılında “9 Eylül Sergisi” adıyla ulusal bir sergi açılması kararlaştırılmış ve bu ilk sergiden edinilen başarı ertesi yıl serginin tekrarlanmasını sağlamıştır. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül tarihine ithafla bu isimle açılan yılları 9 Eylül Sergileri gerek İzmir ve gerekse Türkiye ekonomisi ve sosyal hayatında önemli izler bırakmıştır. Her ne kadar ilk etapta yerel bir anlayışla ortaya çıkılsa da yabancı katılımına da izin verilmesi, uluslararası sergiciliğin gelişmesinde itici rol oynamıştır. Cumhuriyet dönemi sergicilik anlayışının temeli kabul edilen bu sergiler, bugün halen devam eden Enternasyonal İzmir Fuarı’nın da çekirdeğini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı da Birinci ve İkinci 9 Eylül sergilerinin Cumhuriyet dönemi sergicilik anlayışındaki öncülüklerini tarihi bir süreç içerisinde inceleyerek sağladıkları katkıyı ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.141
2023 Impact/Etki : 0.116
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi