Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 9
Türkiye’de Kamu Harcamaları ile Vergi Gelirleri Arasındaki İlişki: Fourier Eşbütünleşme ve Nedensellik Analizi
2023
Dergi:  
İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 81 il düzeyinde vergi gelirleri ve kamu harcamaları arasındaki ilişkinin 2004-2020 dönemine ait veri seti kullanılarak araştırılmasıdır. Çalışmada iller düzeyinde vergi gelirleri ile kamu harcamalarının GSYH içindeki payları kullanılmıştır. Panel Fourier Eşbütünleşme analizine göre vergi gelirleri ile kamu harcamaları arasında her ne kadar bazı illerde eşbütünleşik bir ilişki tespit edilemese de panel genelinde değişkenler arasında uzun dönem eşbütünleşik bir ilişki tespit edilmiştir. Panel Fourier Granger Nedensellik Testi sonuçlarına göre, panel genelinde Türkiye’de mali senkronizasyon hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılırken, iller düzeyinde 19 ilde vergi-harcama hipotezinin, 13 ilde harcama-vergi hipotezinin, 2 ilde mali senkronizasyon hipotezinin ve 47 ilde kurumsal farklılık hipotezinin geçerli olduğuna yönelik bulgulara ulaşılmıştır. İllerin çoğunda kurumsal ayrılık hipotezinin geçerli olması vergi gelirlerinin artırılıp kamu harcamalarının azaltılması sonucu bütçe açıklarının kapatılması amacına hizmet edebilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Public Expenditures and Tax Revenues In Turkey: Fourier Cointegration and Causality Analysis
2023
Yazar:  
Özet:

This study investigates the relationship between tax revenues and public expenditures at the level of 81 provinces in Turkey, using the data set for 2004-2020. The study used the shares of tax revenues and public expenditures in GDP at the provincial level. The results of the Panel Fourier Co-integration analysis, although a cointegrated relationship cannot be detected between tax revenues and public expenditures in some provinces, a long-term cointegrated relationship has been found between the variables throughout the panel. The Panel Fourier Granger Causality Test results conclude that Turkey's fiscal synchronisation hypothesis is valid. In contrast, the tax-spend hypothesis is valid in 19 provinces, the spend-tax hypothesis is valid in 13 provinces, the fiscal synchronisation hypothesis is valid in 2 provinces, and the institutional separation hypothesis is valid in 47 provinces. The validity of the institutional separation hypothesis in most provinces will serve the purpose of closing the budget deficits due to increasing tax revenues and reducing public expenditures.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 252
Atıf : 645
2023 Impact/Etki : 0.442
İktisadi İdari ve Siyasal Araştırmalar Dergisi