Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
Türk İktisat Düşüncesinde Sabri Ülgener-Ahmed Güner Sayar Çizgisi
2021
Dergi:  
İnsan & Toplum
Yazar:  
Özet:

Sabri Fehmi Ülgener ve Ahmed Güner Sayar, iktisat ve kültür tarihi çalışmalarıyla çağdaş Türk düşüncesinde öne çıkan iktisatçı düşünürler olarak bilinmektedir. Osmanlı-Türk toplumunda iktisadi geri kalmışlık meselesi, kapitalizmde ihtilaflı iktisat siyasaları ve iktisat metodolojisinde farklı iki ana damarın varlığı çerçevesinde ileri sürdükleri fikirler ve yaptıkları tahliller dikkat çekicidir. Bu makalenin amacı, Ülgener ve Sayar’ın iktisadın farklı boyutlarına yönelik yaklaşımlarını ortaya koymak ve bu hususta örtüştükleri ve ayrıştıkları noktaları değerlendirmektir. Bu bağlamda iktisadi geri kalmışlık sorunsalında genellikle kültürel unsurlar üzerine odaklandıkları ve tasavvufun asıl mecrasından saptırıldığı tezini ileri sürdüklerini belirtmek mümkündür. Keza kapitalizmin liberal ve müdahaleci siyasaları arasında keskin bir görüş ayrılığına düşmedikleri söylenebilir. İktisat metodolojisinde ise iktisat teorilerinin açıklayıcılığı kapsamında a posteriori niteliği taşıması gerekliliğinde hemfikir olmuşlardır. Diğer taraftan iktisadın insanını muhtelif boyutlarıyla kuşatabilmek için anlamaya dayalı (verstehen) yöntem ile iktisat sosyolojisine açılmışlardır. Neticede Ülgener ve Sayar’ın ayrıntıda farklılaştıkları noktalar olmakla birlikte esasta ve usulde birleşerek Türk iktisat düşüncesinde özgün bir çizginin mimarları olduklarını söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Sabri Ulgener and Ahmed Guner Sayar: A Line In Turkish Economic Thought
2021
Dergi:  
İnsan & Toplum
Yazar:  
Özet:

Sabri Fehmi Ülgener and Ahmed Güner Sayar are two of the most eminent figures to be recognized through their economic and cultural studies in modern Turkish thought. They have generated remarkable ideas about relative economic underdevelopment in Ottoman-Turkish society, controversial economic policies within capitalism, and the existence of two principal veins in the methodology of economics. This paper aims to ascertain Ülgener and Sayar’s approaches toward the different dimensions of economics and to review the points upon which they agree and disagree in this regard. On the problem of economic underdevelopment, they can be said to generally focus on cultural elements and to have asserted the essence of Sufism to be distorted. They can also be said to have not fallen into any sharp differences over capitalism’s liberal or interventionist policies. On the methodology of economics, they agreed about the need to have an a posteriori character within the scope of the explanatory nature of economic theories. Additionally, they focused on the sociology of economics using the verstehen [German: to understand] method to comprehend human typology in economics through its various aspects. The research findings indicate these two men to have been the architects of an original line in Turkish economic thought by showing consensus on principles and method, despite disagreements on the details.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








İnsan & Toplum

Dergi Türü :   Uluslararası

İnsan & Toplum