Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 80
 İndirme 34
Türkiye’de Eğitim Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerine Etkileri (2000-2018)
2020
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

İktisadi büyüme performansını belirleyen birçok değişken söz konusudur. Bu değişkenlerden biri de eğitime yapılan harcamalardır. Eğitim, bireyin davranış ve düşünce yapısında ve becerisinde değişiklik yaratma süreci olarak tanımlanır. Sosyal açıdan toplumun bütün bireylerini ilgilendiren eğitim, kamu hizmetleri açısından da en önemli harcama alanları arasında yer almaktadır. 1900'lerin başlarında, Adam Smith, Alfred Marshall ve John Stuart Mill gibi klasik ekonomistler, eğitimde kamu yatırımının öneminden bahsetmişlerdir. 1950'lerde, ekonomistler eğitimin finansmanı, gelir dağılımı ve eğitim arasındaki ilişki ile ekonomik büyüme ve eğitim arasındaki ilişki gibi konulara dikkat çekmişlerdir. 1960'lı yıllardan itibaren, konu araştırma ve yayınlar açısından hızlı bir şekilde gelişmiştir. Türkiye gibi gelişmekte olan birçok ülkede eğitim, hem bütçedeki yeri hem de niteliği açısından yıllarca geri planda kalmıştır. Toplumların ekonomik, politik, sosyal ve kültürel gelişim açısından söz konusu olumsuz tabloyu ortadan kaldırabilmesi için eğitim alanında önemli yatırımlar ve harcamalar yapması gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye’nin 2000-2018 dönemi boyunca eğitim harcamaları ile büyüme arasındaki ilişki grafiklerle analiz edilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Türkiye’de eğitimin büyüme üzerindeki etkisi istatiksel olarak anlamsız çıkmaktadır. Bu kapsamda Türkiye’nin eğitime ve eğitimin kalitesini arttırmaya yönelik yatırımlar yapması gerekmektedir. Bunun için de eğitime ayrılan atıl kaynaklar kullanılmalı ve eğitim harcamalarını arttırarak ekonomik kalkınmaya destek sağlamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics