Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 12
ÜÇÜNCÜ BİN YILDA TÜRKİYE’DE İKTİDARDA KADININ TEMSİLİ: ÜÇÜNCÜ BİN YILDA İKTİDAR PARTİSİ KADIN MİLLETVEKİLLERİNİN SOSYOLOJİK ANALİZİ
2020
Dergi:  
Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumdaki pozisyonları ve sahip oldukları güç temelinde toplumunüst katmanlarını oluşturan elitler, birey ve toplum bakımından çok önemlidir. Elitler, karar verme sürecinin ve sosyo-politik yapının şekillendirilmesinde de belirleyici roller üstlenirler. Toplumun siyasi yapısınınönemli unsurlarından olan siyasi elitler arasında milletvekillerinin, müstesna bir yeri vardır. Kadın milletvekilleri de, yasama sürecinde önemli roller üstlenen erkek milletvekilleri gibi, Türk siyasi elitlerininönemli parçalarını teşkil ederler. Bu çalışmada, Üçüncü binyılda Türk siyasal yaşamında, iktidar partilerinin parlamento gruplarında aktif görevler üstlenmiş kadınların, yani kadın milletvekillerinin sosyolojik profilleri araştırıldı. Çalışma evrenini, üçüncü bin yılın başından günümüze geçen süreç içinde gerçekleştirilen 5 parlamento seçimlerinde, milletvekili seçilerek yasama ve yürütme sürecinde görev almış kadın milletvekilleri oluşturdu. Örneklem grubunu kadın milletvekilleri arasından, olasılığa dayalı olmayan kasti (yargısal) örnekleme tekniği ile seçilen, iktidar partileri çatısı altında siyasal hayata aktif olarak katılmış milletvekilleri oluşturdu. Araştırmada ana veri kaynağı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi kayıtları ve yayınları kullanıldı. TBMM’nin kurumsal kayıtları ve yayınları, özellikle de meclis albümleri incelenerek, incelenen parlamento dönemlerinde, iktidar partileri bünyesinde milletvekilliği yapmış siyasi elitlerin toplumsal özgeçmişlerini kapsayan bir veri seti oluşturuldu. Oluşturulan veri seti SPSS kullanılarak analiz edildi. Oluşturulan veri seti kullanılarak yaş, eğitim, mesleksel özgeçmiş, aile yapısı gibi sosyal ve demografik faktörler temelinde, çok partili dönem iktidar partilerinin kadın milletvekillerinin sosyolojik profilleri analiz edildi.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi