User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
  Citation Number 2
 Views 12
ÜÇÜNCÜ BİN YILDA TÜRKİYE’DE İKTİDARDA KADININ TEMSİLİ: ÜÇÜNCÜ BİN YILDA İKTİDAR PARTİSİ KADIN MİLLETVEKİLLERİNİN SOSYOLOJİK ANALİZİ
2020
Journal:  
Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi
Author:  
Abstract:

Toplumdaki pozisyonları ve sahip oldukları güç temelinde toplumunüst katmanlarını oluşturan elitler, birey ve toplum bakımından çok önemlidir. Elitler, karar verme sürecinin ve sosyo-politik yapının şekillendirilmesinde de belirleyici roller üstlenirler. Toplumun siyasi yapısınınönemli unsurlarından olan siyasi elitler arasında milletvekillerinin, müstesna bir yeri vardır. Kadın milletvekilleri de, yasama sürecinde önemli roller üstlenen erkek milletvekilleri gibi, Türk siyasi elitlerininönemli parçalarını teşkil ederler. Bu çalışmada, Üçüncü binyılda Türk siyasal yaşamında, iktidar partilerinin parlamento gruplarında aktif görevler üstlenmiş kadınların, yani kadın milletvekillerinin sosyolojik profilleri araştırıldı. Çalışma evrenini, üçüncü bin yılın başından günümüze geçen süreç içinde gerçekleştirilen 5 parlamento seçimlerinde, milletvekili seçilerek yasama ve yürütme sürecinde görev almış kadın milletvekilleri oluşturdu. Örneklem grubunu kadın milletvekilleri arasından, olasılığa dayalı olmayan kasti (yargısal) örnekleme tekniği ile seçilen, iktidar partileri çatısı altında siyasal hayata aktif olarak katılmış milletvekilleri oluşturdu. Araştırmada ana veri kaynağı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi kayıtları ve yayınları kullanıldı. TBMM’nin kurumsal kayıtları ve yayınları, özellikle de meclis albümleri incelenerek, incelenen parlamento dönemlerinde, iktidar partileri bünyesinde milletvekilliği yapmış siyasi elitlerin toplumsal özgeçmişlerini kapsayan bir veri seti oluşturuldu. Oluşturulan veri seti SPSS kullanılarak analiz edildi. Oluşturulan veri seti kullanılarak yaş, eğitim, mesleksel özgeçmiş, aile yapısı gibi sosyal ve demografik faktörler temelinde, çok partili dönem iktidar partilerinin kadın milletvekillerinin sosyolojik profilleri analiz edildi.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles






Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Dünya Multidisipliner Araştırmalar Dergisi