Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Çocuklarda Respiratory Syncytial Virus (RSV) Enfeksiyon İnsidansının Araştırılması
2022
Dergi:  
Dicle Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Respiratory syncytial virus (RSV) bütün dünyada infant ve çocuklarda yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden alt solunum yolu enfeksiyonlarının majör sebebidir. Bu çalışmada amacımız hastanede yatan ve alt solunum yolu enfeksiyonu olan infant ve çocuklarda RSV enfeksiyonlarınıninsidansının araştırmak ve tanı yöntemi olarak direkt immunfloresan test ile ters transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (Reverse Transcription Polymerase Chain Recation RT-PCR) testlerini karşılaştırmaktır. Yöntemler: Çalışmaya Ocak 2011 ve Ocak 2012 tarihleri arasında alt solunum yolu enfeksiyonu olup hastaneye yatırılan toplam 323 hastayı (0-15 yaş) dahil ettik. Floklueküvyon (Copan Diagnostics, Italy) ile alınan nazofaringeal sürüntü örneklerinde RSV antijenini direkt immunfloresan test (Argene SA, France) ile, RSV RNA varlığını ise in-housenested RT-PCR yöntemi ile araştırdık. Bulgular: Toplam 323 örneğin 95’inde (%29,4) RT-PCR ile RSV RNA, 88’inde (%27,6) ise direkt immunfloresan test yöntemi ile RSV antijen pozitifliği tespit ettik. Örneklerin 80’inini (%25) her iki yöntem ile pozitif, 220’sini (%68) ise her iki yöntem ile negatif bulduk. RT-PCR testine göre kıyasladığımızda direkt immunfloresan testinin sensitivitesini %84,2, spesifitesini %96,5, pozitif prediktif değerini %91 ve negatif prediktif değerini %93,6 bulduk. Sonuç: Çalışma grubunda RSV enfeksiyonlarının insidansının (%29,4) oldukça yüksek olduğunu tespit ettik. Sonuç olarak antiviral tedavinin erken başlanması ve nozokomiyal yayılımın azaltılması için %84 gibi yüksek sensitivite gösteren, daha hızlı bir test (2.5 saate karşılık 12 saat) olan direkt immunfloresan testinin ilk tanı testi olarak kullanılmasını ve test sonucu negatif bulunan örneklerin RT-PCR ile çalışılmasını öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dicle Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 3.084
Dicle Tıp Dergisi