Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 63
 İndirme 11
MEKÂNSAL PLANLAMA POLİTİKALARI VE KENTLERİN SOSYO-EKONOMİK DURUMU IŞIĞINDA TÜRKİYE’DE “ÜNİVERSİTELEŞME” SÜRECİ
2012
Dergi:  
Aegean Geographical Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de dönemlere göre değişen mekânsal planlama politikaları ve bu politikalar ışığında, üniversitelerin, yer seçim kararları ve işlevsel dönüşümünü ortaya koymaktır. Üniversitenin işlevsel dönüşümü, üniversitelerin kuruluş yeri kararlarında etkili olmuş ve Türkiye üniversiteleşmesi açısından belirgin dönemler ortaya çıkarmıştır. Sürecin analizi için, Devlet Planlama Teşkilatı’nın (DPT) Beş Yıllık Kalkınma Planları (BYKP), 1970 tarihli Yükseköğretim Araştırması, 1982 tarihli Türkiye’de Yerleşme Merkezlerinin Kademelenmesi çalışması ve yıllar bazında (1996 ve 2003) yayımlamış olduğu, “İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması” çalışmalarından yararlanılmıştır. Bu çalışmalardan hareketle yapılan sınıflandırmada beş dönem ayırt edilmiştir: Birinci Dönem, 1923-50 İkinci Dönem, 1951-1987 Üçüncü Dönem, 1988-1994 Dördüncü Dönem, 1995-2008 ve Beşinci Dönem, 2009 ve sonrası yılları kapsamaktadır. Bu çalışmada, kamusal bir yatırım olan devlet üniversiteleri ele alınmıştır. Ancak gerek görülen yerlerde vakıf üniversitelerinin durumu ile ilgili bilgilerde verilmiştir.  Anahtar Kelimeler: Türkiye, Üniversiteleşme, Kentler, Sosyo-ekonomik Gelişmişlik, Mekânsal Planlama.

Anahtar Kelimeler:

Turkey's "universitization" Process In The Light Of Spatial Planning  Policies and Socio-economic Situation Of Cities
2012
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the changing spatial planning policies according to different periods, universities site selection decisions and their functional transformation in Turkey. Functional transformation has been effective in the location of universities foundation and some periods important in terms of Turkey’s “universitization” have come to fore. For the analysis of the process, Five-Year Development Plans of Turkish State Planning Organization, Higher Education Research in 1970, the study of Staging of Residential Centers in Turkey in 1980 and “Socio-Economic Development Classification of Cities and Regions” published in 1996 and 2003. Five periods were created as a result of the classifications based on these studies: First Period, 1923-50; Second Period, 1951-1987; Third Period, 1988-1994; Fourth Period, 1995-2008 and Fifth Period, 2009 and the following years. State universities that are public investments were considered in this study. However, information related to status of foundation universities was given where needed. Keywords: Turkey, Universitization, Cities, Socio-economic Development, Spatial Planning.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Aegean Geographical Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 2.247
2023 Impact/Etki : 0.389
Aegean Geographical Journal