Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
EV YAPIMI İNCİR VE DUT SİRKESİNİN TOPLAM FENOLİK İÇERİĞİ VE ANTİBAKTERİYEL AKTİVİTESİ
2020
Dergi:  
Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, geleneksel olarak üretilen incir ve dut sirkesinin antimikrobiyal aktivitesi incelenmiştir. Sirke örneklerinin minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) ve minimum bakterisidal konsantrasyonu (MBK) Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus ve Pediococcus acidilactici’yi içeren sekiz mikroorganizmaya karşı belirlenmiştir. Her iki sirke çeşidi de tüm test mikroorganizmaları üzerinde inhibitif etki göstermiştir. İncir ve dut sirkesinin MİK değerlerinin sırasıyla %0.39-12.5 ve %3.12-12.5 (h/h) arasında değiştiği belirlenmiştir. İncir sirkesine karşı en hassas bakteri B. subtilis iken, S. typhimurium dut sirkesine karşı en hassas bakteri olmuştur. Nötralize edilen sirkelerde bakterisidal etki, toplam fenolik içeriği dut sirkesinden daha yüksek olan incir sirkesi örneğinde gözlenmiştir. Bu sonuçlar, antimikrobiyal madde olarak ev yapımı sirkelerin fonksiyonel gıda bileşenleri ve gıda takviyesi olarak kullanılabilme potansiyelini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Total Phenolic Content and Antibacterial Activity Of Homemade Fig and Mulberry Vinegar
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, antimicrobial activity of traditionally produced fig and mulberry vinegar was examined. The minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of vinegar samples against eight microorganisms including Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus and Pediococcus acidilactici were determined. Both types of vinegar exhibited inhibitive effect on all test microorganisms. The MIC values of fig and mulberry vinegar were determined as ranging between 0.39-12.5% and 3.12-12.5% (v/v), respectively. The most sensitive bacteria to fig vinegar was B. subtilis while S. typhimurium was the most sensitive one to mulberry vinegar. After neutralization of vinegar, bactericidal effect was observed only in fig vinegar sample, which had higher total phenolic content than mulberry vinegar. These results indicated the potential of home-made vinegars as antimicrobial substance that could be used as functional food ingredients and as food supplements.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 176
Atıf : 211
Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi - C Yaşam Bilimleri Ve Biyoteknoloji