Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
TÜRKİYE’DE TİCARETİN TİCARET ANTLAŞMALARI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Enderun
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin tarafı olduğu ikili ve çok taraflı ekonomik ticari anlaşmaları küresel ve bölgesel çabalar olarak ikiye ayrılabilir. Küresel çabalar olarak Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) ve sonra kurulan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) iken bölgesel çabalarda ise Tercihli Ticaret Anlaşmaları (TTA), Gümrük Birliği (GB) ve son dönemde yaygın olarak kullanılan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) dış ticaretin serbestleşmesi çabalarını temsil etmektedir. Türkiye 1980 yıllarından itibaren ihracata dayalı büyüme modelini benimseyerek hem küresel boyutta hem de bölgesel çabaların içerisinde yer almıştır. Türkiye Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) iki amaçla yapıldığı görülmektedir. Bunlardan birincisi yerli ürünlerin satılarak yeni pazarlar keşfetmek ve dış ticarette çeşitlendirmeye gitmektedir. İkinci neden ise Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) Gümrük Birliği’ne (GB) dahil olması nedeni ile Avrupa Birliği’nin (AB) dış ticaret politikasına uyma yükümlülüğüdür. Bölgesel çabalar içerisinde yer alan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) başta EFTA, NAFTA, FTAA, ASEAN, SADC, TPP, TTIP ve APEC’dir. Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) yaygın olarak tercih edilmesinin nedenleri, STA’ların ülkeler arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi için bir araç olarak görülmesidir. GATT ve WTO’nun ticaret anlaşmalarında yetersiz kalması nedeniyle STA’ların ülkelerin dış ticaret hacminde arttırıcı etkisi olmuştur. Bu çalışmada Türkiye’nin imzalamış olduğu ticaret anlaşmalarının ülkeye yapmış olduğu katkılar ve bu katkıların sayısal veriler analiz edilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Turkish Trade Within The Framework Of Trade Aggreements
2022
Dergi:  
Enderun
Yazar:  
Özet:

Turkey was the side of bilateral and multilateral trade agreements can be divided into global and regional economic efforts. While the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) and the World Trade Organization (WTO) were established as global efforts, in regional efforts, Preferential Trade Agreements (TTA), Customs Union (GB) and Free Trade Agreements (FTA) represents trade liberalization efforts. Turkey both at the global level by adopting the model of export-led growth starting from 1980, has been involved in regional efforts. Turkey Free Trade Agreement (FTA) it is seen that done for two purposes. The first one is to explore new markets by selling local products and diversify in foreign trade. The second reason is that Turkey's European Union (EU) Customs Union (CU) with the European Union because of the inclusion (EU) foreign trade policy is the obligation to comply. Free Trade Agreements (STA) included in regional efforts are mainly EFTA, NAFTA, FTAA, ASEAN, SADC, TPP, TTIP and APEC. The reasons why Free Trade Agreements (FTAs) are widely preferred is that FTAs are seen as a tool for liberalizing trade between countries. Due to the inadequacy of GATT and WTO in trade agreements, FTAs have had an increasing effect on the foreign trade volume of countries. In this study, the contribution of Turkey's trade agreements which have been signed have done to the country and are intended to be quantitative data analysis of these contributions. Keywords: Bilateral Trade Agreements, Export, Free Trade Agreements Keywords: Bilateral Trade Agreements, Export, Free Trade Agreements

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Enderun

Dergi Türü :   Ulusal

Enderun