Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
 İndirme 6
Yaratıcılığı Keşfediyor Ya da Öldürüyor muyuz? Görsel Sanatlar Dersi Öğretmenlerinin Bakışından Bir Değerlendirme
2022
Dergi:  
Eğitim Yansımaları
Yazar:  
Özet:

Sanat, insanoğlunun anlaşılmak ya da anlatmak kaygısından ve tutsaklığından uzak estetik bir bakış açısıyla duygu, düşünce ve hayallerini özgürleştirme alanıdır. Yaratıcılık ise bu özgür alanda bireyin ortaya koymuş olduğu özgün fikir ve ürünlerdir. Yaratıcı düşünme bazen bir mısrada, yontulmuş bir taşta veya bir resimde kendini göstermiştir. Bu açıdan görsel sanatlar dersinin, yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik olduğu belirtilebilir. Görsel sanatlar dersi ile öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerini üst düzeyde kullanmayı öğrenmeleri ve yaratıcı ürünler ortaya koymaları beklenmektedir. Bu bağlamda çalışmanın genel amacı görsel sanatlar öğretmenlerinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine ya da engellenmesine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Çalışma olgubilimsel desene dayalı olup, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile 20 görsel sanatlar öğretmeninden elde edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bazı sonuçlara göre görsel sanatlar dersi öğretmenlerinin çoğunun Milli Eğitim Bakanlığının görsel sanatlar dersiyle ilgili stratejilerini olumsuz olarak değerlendirdikleri, görsel sanatlar dersi öğretim programını yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi açısından uygun bulmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu açıdan görsel sanatlar dersi öğretim programı branş öğretmenlerinin ve öğrencilerin görüşleri alınarak yaratıcı düşünme becerilerine uygun biçimde güncellenebilir ve ilgili kurumların iş birliği ile okulların atölye, araç-gereç gibi ihtiyaçları temin edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

Sanat, insanoğlunun anlaşılmak ya da anlatmak kaygısından ve tutsaklığından uzak; estetik bir bakış açısıyla duygu, düşünce ve hayallerini özgürleştirme alanıdır. Yaratıcılık ise bu özgür alanda bireyin ortaya koymuş olduğu özgün fikir ve ürünlerdir. Yaratıcı düşünme bazen bir mısrada, yontulmuş bir taşta veya bir resimde kendini göstermiştir. Bu açıdan görsel sanatlar dersinin, yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik olduğu belirtilebilir. Görsel sanatlar dersi ile öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerini üst düzeyde kullanmayı öğrenmeleri ve yaratıcı ürünler ortaya koymaları beklenmektedir. Bu bağlamda çalışmanın genel amacı görsel sanatlar öğretmenlerinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesine ya da engellenmesine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Çalışma olgubilimsel desene dayalı olup, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile 20 görsel sanatlar öğretmeninden elde edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bazı sonuçlara göre; görsel sanatlar dersi öğretmenlerinin çoğunun Milli Eğitim Bakanlığının görsel sanatlar dersiyle ilgili stratejilerini olumsuz olarak değerlendirdikleri, görsel sanatlar dersi öğretim programını yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesi açısından uygun bulmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Bu açıdan görsel sanatlar dersi öğretim programı branş öğretmenlerinin ve öğrencilerin görüşleri alınarak yaratıcı düşünme becerilerine uygun biçimde güncellenebilir ve ilgili kurumların iş birliği ile okulların atölye, araç-gereç gibi ihtiyaçları temin edilebilir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Eğitim Yansımaları

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 67
Atıf : 176
Eğitim Yansımaları