Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
MALAZGİRT ZAFERİ VE ANADOLU’DA YENİ TÜRK VATANININ YÜKSELİŞİ
2021
Dergi:  
TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sultan Alp Arslan’ın liderliğindeki Büyük Selçuklu Devleti ordusu ile İmparator IV. Romanos Diogenes komutasındaki Bizans ordusu arasında 26 Ağustos 1071 Cuma günü vuku bulan Malazgirt Muharebesi, tartışmasız bir şekilde Selçukluların zaferiyle neticelenmiştir. An itibarıyla üzerinden 950 yıl geçmiş olan bu zafer, gerek söz konusu her iki devlet ve gerekse de Batı Hıristiyanlık âlemi ile bütün İslâm dünyası açılarından çok önemli sonuçlar doğurmuştur. Bunlardan belki de en önemlisi, Selçuklu Devleti vasıtasıyla Anadolu coğrafyasının Bizans’tan fethedilmesi ve sözü edilen toprakların yeni bir vatan olarak baştanbaşa Türk iskânına açılmış olmasıdır. Bu çerçevede Malazgirt Zaferi, Büyük Selçuklulara Horasan, İran, Irak ve Azerbaycan’dan sonra geniş, verimli, yaşamaya elverişli ve son derece stratejik bir toprak parçası olarak Anadolu’nun kapılarını ardına kadar açan bir anahtar vazifesi görmüştür. Öyle ki sözü edilen bu zafer sonrasında on beş-yirmi yıl gibi kısa bir müddet zarfında Anadolu’nun en doğusundan en batısına kadar Büyük Selçukluların devamı veya kolları niteliğinde olmak üzere Saltuklular, Mengücüklüler, Dânişmendliler, Türkiye Selçukluları, Çaka Beyliği, İnaloğulları, Çubukoğulları, Dilmaçoğulları ve Artuklular gibi siyasi yapılar meydana çıkmıştır. Bu manada Malazgirt yenilgisinden sonra dönemin savaş hukuku gereği Romanos Diogenes ile Alp Arslan arasında imza edilmiş olan barış antlaşmasını rafa kaldıran ve savaş tazminatı ödemeyi de reddeden Bizans Devleti, bu hatasının bedelini çok ağır ödemiş ve hemen hemen bütün Anadolu topraklarını kendi elleriyle Selçuklu Türklerine teslim etmiştir. Bu bilgilerden yola çıkarak bu çalışmada öncelikle Malazgirt Muharebesi’ne giden süreç özet olarak verilmiş, devamında savaşın Selçuklu ordusu tarafından kazanılma başarısının arkasında yatan nedenler üzerinde durulmuş, son noktada ise Türklerin Anadolu’da icra ettikleri yeni örgütlenme modeli ile söz konusu coğrafyanın Türkler açısından nasıl vatan yapıldığına dair tespitlere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

TÜRKAV Kamu Yönetimi Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi