Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Postmenopozal osteoporozlu kadınlarda inflamatuar biyobelirteçlerin ve kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisinin incelenmesi
2022
Dergi:  
Türk Kadın Sağlığı ve Neonatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Postmenopozal osteoporozu olan ve olmayan hastalar arasında inflamatuar biyobelirteç değerlerinin ve kemik mineral yoğunluğu (KMY) ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif gözlemsel çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’ne Mayıs 2021 ve Ocak 2022 tarihleri arasında rutin kontrol için başvuran ve KMY istenen 93 hasta dahil edildi. ‘Dual Enerji X ray Absorbsiyometri (DEXA) ile yapılan KMY sonuçlarından ortalama lumbal KMY T-skoru değerine göre; T-skoru <-2.5 osteoporoz olarak tanımlandı. Çalışma popülasyonu osteoporozu olan ve olmayan postmenopozal kadınlar olarak iki gruba ayrıldı. İki grubun demografik ve klinik özellikleri, biyokimyasal parametreleri, nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR) ve sistemik immün inflamasyon indeksi (SII) değerleri karşılaştırıldı. Sistemik inflamatuar yanıt ile KMY arasında korelasyon incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 93 postmenopozal kadın dahil edildi. Osteoporoz olan (n:49) hastalarda ortalama T- skoru -3,05, osteoporoz olmayan (n:44) grupta ise 3,64 olup istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p<0,05). Osteoporoz olan ve olmayan hastalar arasında NLR, PLR ve SII değerleri açısından istatiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). T-skoru ile NLR, PLR ve SII değerleri arasında korelasyon izlenmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, postmenopozal osteoporozlu kadınlarda inflamatuar biyobelirteçler ve kemik mineral yoğunluğu arasında ilişki izlenmemiştir. Çok merkezli ve daha çok hasta sayılı çalışmalara ihtiyaç olmakla beraber, literatürdeki çalışmalar hemogram parametrelerinden elde edilen inflamatuar biyobelirteçlerin postmenopozal osteoporozun taranması ve önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Inflammatory Biomarkers and Their Relationship With Bone Mineral Density In Postmenopausal Women With Osteoporosis
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study is to examine the relationship between inflammatory biomarker values and bone mineral density (BMD) in patients with and without postmenopausal osteoporosis. Material and Methods: This retrospective observational study includes 93 patients who applied to Health Sciences University Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital for routine control and required to have BMD between May 2021 and January 2022. According to the mean lumbar BMD T-score value from the BMD results performed with Dual Energy X-Ray Absorbsiometry (DEXA) T-score <-2.5 was defined as osteoporosis. The study population was divided into two groups as postmenopausal women with and without osteoporosis. Demographic and clinical characteristics, biochemical parameters, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and platelet/lymphocyte ratio (PLR) and systemic immune inflammation index (SII) values of the two groups were compared. Correlation between systemic inflammatory response and BMD was examined. Results: A total of 93 postmenopausal women were included in the study. The mean T-score was -3.05 in patients with osteoporosis (n:49) and 3.64 in the non-osteoporosis group (n:44), with a statistically significant difference (p<0.05). There was no statistically significant difference between patients with and without osteoporosis in terms of Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR) and Platelet/Lymphocyte Ratio (PLR) and Systemic immune inflammation index (SII) values (p>0.05). No correlation was observed between NLR, PLR and SII values and T score (p>0.05). Conclusion: In our study, no relationship was observed between inflammatory biomarkers and bone mineral density in postmenopausal women with osteoporosis. Although multicenter studies with larger numbers of patients are needed, studies in the literature show that inflammatory biomarkers obtained from hemogram parameters can play an important role in the screening and prevention of postmenopausal osteoporosis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Kadın Sağlığı ve Neonatoloji Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türk Kadın Sağlığı ve Neonatoloji Dergisi